Zakerberg se izvinio zbog skandala sa Fejsbukom

Foto: Wikipedia/Lukasz Porwol
240

Izvršni direktor kompanije Fejsbuk Mark Zakerberg poručio je Kongresu SAD da ta društvena mreža nije dovoljno učinila da spreči zloupotrebu i izvinio se.

„Sada je jasno da nismo učinili dovoljno da sprečimo da se ova sredstva koriste na nečiju štetu“, naveo je on u pisanom saopštenju koje je objavio Komitet Predstavnickog doma SAD za energiju i privredu.

„Nismo dovoljno široko sagledali našu odgovornost i to je bila velika greška. To je bila moja greška i žao mi je. Ja sam osnovao Fejsbuk, ja njime upravljam, i ja sam odgovoran za ono što se ovde dogodi“, dodao je on.

On je takođe naglasio da će velike investicije Fejsbuka u bezbednost „značajno uticati na našu profitabilnost koja napreduje“.

Zukerberg se danas sastaje sa američkim poslanicima uoči dvodnervnog svedočenja pred Kongresom koje počinje u utorak.

Akcije Facebook-a porasle su 1,7 odsto u trgovini tokom dana.

Kompanija Fejsbuk se našla pod velikim pritiskom nakon što je otriveno da su podaci miliona korisnika završili u rukama konsultantske firme „Kembridž analitika“ nakon što je uzbunjivač, Kristofer Vajl, koji je pomogao u osnivanju te kuće rekao listu „Gardijan“ da su podaci oko 50 miliona korisnika Fejsbuka uzeti bez njihovog znanja i iskorišćeni u radu te kompanije za kampanju američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

Kako je Rojters prošle nedelje preneo, Vajli je izjavio i da je „Kembridž analitika“ sarađivala i sa kanadskom „Egrigejt IQ“.

„U svetlu nedavnih navoda da je moguće da je Egrigejt IQ povezan sa SCL i da je moguće da je, kao rezultat toga, na neprikladan način dobio podatke korisnika Fejsbuka, dodali smo ih na listu entiteta s kojima smo obustavili saradnju dok traje naša istraga“, navodi se u saopštenju Fejsbuka.

SCL je skraćenića za firmu „Laboratorije za strateške komunikacije“, koja ima ugovor s vladom i vojskom, i vlasnik je „Kembridž analitike“, objašnila je britanska agencija.

Vajli tvrdi da je „Egrigejt IQ“ primao novac od grupe za kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, pre glasanja na referendumu 2016, kada su Britanci izabrali da napuste Uniju.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...