U Krivaji kod Bačke Topole otvorena prva Digitalna farma na Balkanu

113

Prva „digitalna farma“ na Balkanu, koja će poljoprivrednicima omogućiti da besplatno i neposredno uče šta im pružaju digitalizacija i druga nova tehnologija, otvorena je danas u Krivaji kod Bačke Topole.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je kazala na otvaranju u Krivaji da je Kancelarija Vlade Srbije za IT i e-upravu, u saradnji s Ministarstvom poljoprivede, danas svim domaćim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima poslala informacije i SMS-poruke o tome da je Srbija dobila prvu „digitalnu farmu“ i kakve koristi oni mogu imati od takvog načina upravljanja.

Poljoprivrednici mogu da jednom mesečno, organizovanim besplatnim prevozom dodju na „Digitalnu farmu“ u Krivaji i vide kako se i šta se radi uz novu tehnologiju poljoprivrede, i besplatnu dobiti i IT obuku.

„Digitalna farma“ u pravom, proizvodnom okruženju, na njivi, primenjuje najsavremeniju tehnologiju i mehanizaciju za povećanje efikasnosti proizvodnje.

Na „Digitalnoj farmi“, na parceli Poljoprivrednog dobra „Krivaja“, postoji fizički i „virtuelni“ deo, gde su savremena mehanizacija, senzori, sonde, „dronovi“, „pametni roboti“.

Poljoprivrednici će na Ditalnoj farmi čiji je autor novosadski Institut „BioSense“ moći da nauče kako da unaprede proizvodnju – od pripreme zemljišta, planiranja setve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, sve do žetve.

Koristeći „sondu za elektromangetsku provdljivost zemljišta“ poljoprivrednici mogu da tačno utvrde gde je potrebna gušća ili redja setva, da li je potrebno djubrenje i navodnjavanje i u kojoj meri.

Ti podaci se unose u „platformu AgroSens“ gde se izračunava količina semena, vrsta i količina djubriva, čime su prinosi bolji, uz uštedu.

U virtuelnom delu „Digitalne farme“ može da se prati stanja useva i da se planiraju poljoprivredne aktivnosti uz pomoć mobilnog telefona ili elektronskog računara, na osnovu podataka koje prikupljaju roboti.

Brnabić je podsetila da bi ove godine trebalo da počne izgradnja nove zgrade novosadskog Instituta „BioSense“ koji bi trebalo da postane Evropski centar za naučnu izvrsnost i napredne tehnologije u poljoprivredi.

Izgradnja tog centra od 28 miliona evra, po polovinu finansiraju Vlada Srbije i EU.

Brnabić je rekla da je njena vlada odlučila da se formira radna grupa na čijem će čelu biti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koja će raditi na povezivanju baza podataka u poljoprivredi, da bi se olakšalo odlučivanje i da bi poljoprivreda bila efikasnija.

„Digitalna farma“ je dostupna i inostranim poljoprivrednim preduzećima, naučnicima i početničkim preduzećima – „start-apovima“, da bi se zajedno radilo na inovacijama za bolje prinose u poljoprivredi.

(Beta)


Komentari
Učitavam...