Koje su koristi, a koji rizici pilula za kontracepciju?

152

Devojke koje koriste pilule za kontracepciju imaju manji rizik od ozbiljnih povreda kolena nego devojke koje ne piju kontraceptivne pilule – ova na prvi pogled nelogičnost rezultat je istraživanja.

„Mlade sportistkinje koriste pilule za kontrolu rađanja iz više razloga. Kontraceptivnim pilulama se, između ostalog, obično regulišu menstruacioni ciklusi i smanjuju obilna i bolna krvarenja tokom menstruacije“ – izjavio je autor studije Ajron Grej sa Medicinskog fakulteta pri Univerzitetu u Teksasu.

Smanjenje rizika od povreda može biti još jedna korist od pilula za kontracepciju, ako buduća istraživanja potvrde rezultate navedene u pomenutoj studiji.

Studija nije dokazala uzročno-posledičnu vezu između kontraceptivnih pilula i povreda kolena, već je samo uočena koincidencija.

Žene sportisti u proseku imaju i do dva puta veće šanse da pate od ukrštanja prednjih ligamenata, to spada u česte sportske povrede. Podsećamo da ovi ligamenti povezuju gornje i donje delove kolena.

Tokom istraživanja su pregledani i upoređeni podaci iz kartona više od 23.000 devojaka uzrasta od 15 do 19 godina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Devojke sa ukrštenim ligamentima koje su koristile kontraceptivne pilule u proseku su imale „lakše“ povrede i manje šanse za korektivne operacije kolena u odnosu na devojke koje ne uzimaju pilule, a imale su slične vrste povreda.

Procentualno gledano, veći broj devojaka koje nisu uzimale kontraceptivne pilule imao je problema sa ukrštenim ligamentima nego onih koje su koristile antibebi pilule.

Pretpostavke

Stručnjaci pretpostavljaju da hormon estrogen žene čini podložnijima povredama – ukrštenim ligamentima. Veći nivoi estrogena verovatno mogu oslabiti ligamente, navode autori studije. Oni su istakli da je ova studija pokazala da žene imaju veći rizik od povrede ligamenata tokom menstrualnog ciklusa, kada su nivoi estrogena visoki.

U univerzitetskom saopštenju, Ajron Grej je izjavio: „Kontraceptivne pilule pomažu u održavanju stabilnih nivoa estrogena tokom celog menstrualnog ciklusa, što može sprečiti periodične slabosti ligamenata.“

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Medicine & Science in Sports & Exercise“.


Komentari
Učitavam...