Svečano obeleženo 66 godina Muzeja Nikole Tesle

222

BEOGRAD – U Beogradu je danas svečano obeležena 66. godišnjica osnivanja Muzeja Nikole Tesle, koji nosi ime velikog američkog naučnika srpskog porekla.

O značaju ove ustanove kulture govorila je direktorka muzeja Ivona Jevtić, koja je pored toga najavila da će za nakoliko dana biti potpisan ugovor sa Atinom, gde će se održati velika izložba Muzeja Nikole Tesle, zatim još veća u Japanu, nakon toga na Kipru, a očekuje se i saradnja s Rusijom, gde bi naredne godine u Moskvi trebalo da bude predstavljena zaostavština velikog naučnika.

„Muzej je ponos Beograda, Srbije i čitavog sveta. Akcenat u narednom periodu biće na digitalizaciji i konzervaciji stalne postavke, jer je na nama da njegov lik i delo prenesemo novim generacijama“, naglasila je Jevtićeva.

Kako prenosi Beoinfo, ona je zahvalila Gradu Beogradu i čitavom timu koji se stara o muzeju.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da je ovaj muzej zasigurno najatraktivniji u Beogradu i da stalno izaziva veliku pažnju domaćih posetilaca i stranaca.

„Veoma smo ponosni na građu muzeja, koja je jedinstvena u svetu, i na to što možemo da pokažemo svo bogatstvo i snagu uma našeg velikog naučnika. Njegova zaostavština je zaista bogata i nadamo se da ćemo u narednom periodu uspeti da u još većem prostoru proširimo ponudu za posetioce. Srećom, Teslina zaostavština se nalazi u našem glavnom gradu“, rekao je za Beoinfo Andreja Mladenović.

Kad je reč o proširenju i predstavljanju postavki muzeja u svetu, on je ukazao da su planovi veoma ambiciozni, dodajući da je to istovremeno i promocija Beograda, Srbije i srpskog naroda.

S najvećim izumima Nikole Tesle goste je na kraju svečanosti upoznao stručni vodič Vladimir Perić, u ulozi velikog naučnika.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...