Predstavljen „Poljubac miholjskog leta“ Milka Štimca

6.106

BEOGRAD – Knjiga „Poljubac miholjskog leta“ Milka Štimca predstavljena je večeras u Delfi Caféu u SKC-u.

„Poljubac miholjskog leta“ je na granici između komedije i satire, i izuzetna je priča koja će svakog čitaoca nasmejati do suza. Topli, emotivni i pozitivni događaji, sa vrcavim humorom i urnebesnim raspletima, otkrivaju ljudske slabosti i iskušenja.

Po motivima ove nezaboravne knjige izvođena je u beogradskim pozorištima veoma uspešna predstava „Menica bez pokrića“.

Urednik romana Nenad Župac istakao je da je Štimac veoma uspešno dramski tekst, u kome dominiraju dijalozi, pretočio u narativni, iako je ovo njegov debitantski roman.

Štimac je naglasio da je do sada napisao značajan broj stručnih tekstova, ali iz domena finansija jer se već 25 godina bavi tržištem kapitala.

On je kazao da namerno radnju smestio u tridesete godine koje smatra da su bile „zlatno doba“ beogradske građanske klase i da je za osnovicu drame, a zatim romana iskoristio stvaran događaj da se ubio čovek koji je bio kriv za izdavanje menice bez pokrića.

Glavni lik je, kazao je autor, Slaven koji dolazi kod tetka Katice u predratni Beograd, u vremenu kad su se cenili maniri i istinske vrednosti.

Kao došljak on ima probleme da se privikne na život u velikom gradu i njegove zakonitosti. Posebno na poslu u policiji, gde je zaposlen kao pravnik-islednik. Međutim, samoubistvo poslovnog čoveka, uglednog i na vrhuncu karijere, promenice ne samo Slavenov život, nego i živote mnogih ljudi.

Glumac Svetislav Goncić je objasnio da je on pomogao Štimcu da se njegova drama postavi na scenu UK „Vuk Karadžić“ sa značajnim uspehom.

On je primetio da u drami ima atmosfere nušićevskog Beograda, iako autor nije nigde koristioi Nušićeve „štoseve“.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...