Florentinski šešir najbolji na Danima komedije i po oceni žirija i publike

89

Predstava Pozorišta Boško Buha iz Beograda „Florentinski šešir“, proglašena je za najbolju predstavu na 47. festivalu Dani komedije u Jagodini, odlukom i žirija i publike, a toj predstavi kao i svim ostalim nagradjenim, priznanja će biti dodeljena večeras, u danu kada se obeležava Svetski dan pozorišta.

„Florentinski šešir“ po tekstu Ežen Labiš i u režiji Darijana Mihajlovića je kao najbolja predstava, odlukom žirija, dobila nagradu „Mija Aleksić“, a odlukom publike, kao najsmešnija predstava, dobila je nagradu „Miodrag Petrović Čkalja“ i statetu „Jovanča Micić“.

Publika je ovu predstavu ocenila prosečnom ocenom 4,8.

Statuetu „Ćuran“ za najbolju režiju žiri je dodelio Andrašu Urbanu za predstavu „Sumnjivo lice“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tri ravnopravne nagrade i statuete „Ćuran“ za najbolja glumačka ostvarenja dobili su Goran Jevtić za ulogu Nonankura u predstavi „Florentinski šešir“, Dejan Lutkić za ulogu Fadinara u istoj predstavi i Milan Čučilović za ulogu Duška u predstavi „Moj deda je aut“, u izvodjenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Nagrada za najbolji savremeni domaći komediografski tekst izveden na festivalu dodeljena je Miroslavu Momčiloviću za predstavu „Smrt čoveka na Balkanu“ u izvodjenju Narodnog pozorišta u Kikindi.

Nagradu „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu dobio je Nikola Vujović za ulogu Žike u predstavi „Sumnjivo lice“ u izvodjenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagrada za najbolju mladu glumicu dodeljena je Suzani Lukić za ulogu Marice u predstavi „Sumnjivo lice“ i ulogu Jelene u predstavi „Moj deda je aut“.

Nagradu za najboljeg mladog glumca dobio je Uroš Jovčić za ulogu Bobena u predstavi „Florentinski šešir“.

Nagradu za kostimografiju dobila je Ivana Vasić za predstavu „Florentinski šešir“, dok je žiri odlučio da se ne dodeli nagrada za scenografiju.

Žiri je dodelio i specijalnu nagradu za autorsku muziku u predstavi „Sumnjivo lice“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu Ireni Popović Dragović.

U žiriju su bili pozorišni reditelj Nikola Zavišić, glumac Srdjan Aleksić (ispred grada domaćina) i urednica u redakciji kulture RTS-a Olivera Milošević.

Selektor ovogodišnjeg festivala bila je teatrolog Ana Tasić.

Nagrade će biti uručene u utorak uveče, na Svetski dan pozorišta, 27. marta, kada se festival zvanično završava.

U čast svih nagradjenih biće odigrana predstava Šampioni po tekstu Ivana Velisavljevića a po motivima komada Džejsona Milera That championship season 1973.

Dobitnik ovogodišnje nagrade za životno delo je glumac Predrag Ejdus, kome je statueta „Zlatni ćuran“, uručena na otvaranju festivala 20.marta.

Organizator Festivala „Dani komedije“ je Kulturni centar u Jagodini, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i Skupština grada Jagodine.

(Beta)


Komentari
Učitavam...