Ma kakve male boginje: Srbijom hara epidemija ove smrtonosne bolesti

98

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2015. godine od raka je obolelo 38.066 ljudi, a godinu dana ranije taj broj je bio za skoro 3.000 manji.

Navršilo se 19 godina od kada su američki avioni prvi put upotrebili osiromašeni uranijum tokom bombardovanja Srbije, a tom prilikom na Srbiju je bačeno čak 15 tona uranijuma. Radioaktivne čestice raznete su po celoj Srbiji, ali i po Balkanu, podsetili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare članovi Društva Srbije za borbu protiv raka.

Predstavnici ovog društva danas će imati sastanak u Vladi Srbije, na predlog Ministarstva ekologije, jer su zahtevali da država oformi koordinaciono telo koje će se proučavati posledice bombardovanja, uticaj osiromašenog uranijuma na životu sredinu i zdravlje ljudi, a posebno na vojnike i policajce.

Prof. dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva za borbu protiv raka, upozorio je juče da je broj obolelih od kancerogenih bolesti sve veći. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2015. godine od raka je obolelo 38.066 ljudi, a godinu dana ranije taj broj je bio za skoro 3.000 manji (35.319).

(J. Popadić, „Politika“)


Komentari
Učitavam...