A znali smo da će nam se jednom isplatiti: NERAD – leči, i ne samo to…

167

Nakon danskog koncepta „udobnosti“ (hygge) — skandinavske nauke o uživanju u trenucima koji zaista nešto znače, u trendu je holanđanski koncept niksen, koji podrazumeva uživanje u neradu kao formi oslobađanja od stresa.

Reč niksen u bukvalnom prevodu znači „ne raditi ništa“, a ovaj trend podrazumeva stanje lenjosti i podseća nas da trenuci u kojima nismo produktivni takođe imaju veliku vrednost.

Iako će radoholičari pomisliti da je niksen dosadan način života, nedavne psihološke studije pokazale su da je dosada iznenađujuće plodno mentalno stanje.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da niksen nije isto što i mentalno opuštanje, već maštovita digresija i temeljno uživanje u pauzama.

„To su besciljne aktivnosti, poput gledanja kroz prozor, druženja ili slušanja muzike“, rekla je trener za oslobađanje od stresa Karolin Haming.

Umesto da preokupiramo misli kako da budemo aktivniji, produktivniji i da iz dana u dan završimo što više obaveza, u stanju niksena uzimamo pauzu, odmaramo mozak i na taj način „punimo baterije“.

Izvor: Kliks, Sputnjik


Komentari
Učitavam...