Vijagra pre operacije?

112

Zdravstveni stručnjaci preporučuju da osobe koje imaju problema sa impotencijom ne bi trebalo da koriste vijagru ili cijalis pre operacije.

Vijagra i cijalis sadrže azot-monoksid, koji otvara krvne sudove i opušta mišiće. To može dovesti do toga da pacijentu krvni pritisak postane opasno nizak u kombinaciji sa anestezijom i drugim lekovima koji se koriste tokom operacije – nedavno su izneli u javnost predstavnici Američkog udruženja medicinskih sestara.

Ovo udruženje savetuje pacijentima da ne uzimaju vijagru ili cijalis dan pre operacije jer dejstvo ovih preparata traje više od 24 sata, što može nepovoljno uticati na anesteziju tokom operacije.

Takođe je važno da pacijenti obaveste anesteziologe pre operacije o tome koje sve lekove koriste, a naročito koliko često i kada koriste lekove i preparate protiv impotencije.

„Pacijenti nikada ne treba da se osećaju neprijatno pred lekarima i anesteziolozima zato što koriste viajagru, cijalis ili slične proizvode“, navodi Huan Kuintana, predsednik Američkog udruženja medicinskih sestara za anesteziju.

„Profesionalci za anesteziju treba da znaju ove informacije i pripreme plan anestezije, da bi omogućili bezbednu operaciju“, dodao je Huan Kuintana.

Važno je i da pacijenti upoznaju svoje lekare, a naročito anesteziologe, s tim šta sve koriste od prepisanih lekova na recept, komplementarnih lekova, alternativnih lekova, biljnih preparata kao što su ginseng, đumbir ili drugi dodaci ishrani.


Komentari
Učitavam...