U njemu je 20 vitamina i minerala i ima više kalijuma nego banana

198

Avokado, namirnica koja vodi poreklo iz Južne i Srednje Amerike, sve je češće na domaćim jelovnicima. Specifičnog je, bogatog ukusa, a tekstura mu je glatka, kremasta poput maslaca. Obično se poslužuje i tretira kao povrće, ali je avokado u botaničkom smislu voće, i to prilično jedinstveno, a stručnjaci ga smatraju jednim od nutritivno najbogatijih.

Mnogo je vrsta avokada, razlikuju se po obliku, koji varira od kruškastog do okruglog, boji – od zelene do crne, ukusu i težini. Među najpoznatije se ubraja hass avokado, koji je i najzastupljeniji na našem tržištu.

Često se naziva „aligatorska kruška“ jer oblikom podseća na ovu voćku, a kora mu je neravna poput aligatorove. Dok se većina voća sastoji od ugljenih hidrata, avokado se ističe po sadržaju zdravih masnoća. Bogat je izvor oleinske kiseline, mononezasićene masti koja čini gotovo 60 posto ukupnog sadržaja masnoće u njemu, izuzetno korisne za zdravlje srca.

U njemu je i 20 vitamina i minerala, a posebno se ističe po sadržaju kalijuma i sadrži ga više od banana, koje se smatraju jednom od namirnica najbogatijih ovim mineralom. Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, a njegov redovni i odgovarajući unos važan je za zdravlje jer pomaže u zaštiti od bolesti krvotoka, bolesti srca i moždanog udara.

Avokado je dobar izvor bakra i vitamina C, snažnih antioksidansa koji štite ćelije od oštećenja, kao i vitamina K, koji ima važnu ulogu za krv i u procesu okoštavanja.

Istraživanje koje je pratilo zdravlje ljudi koji jedu avokado pokazalo je da te osobe u proseku imaju znatno manje trbušne masti, niži BMI (indeks telesne mase) i viši HDL (dobar) holesterol. Drugo istraživanje pokazalo je da se osobama koje su u redovnu ishranu uključivale mnogo avokada, znatno smanjio nivo ukupnog i LDL holesterola, a povisio nivo HDL holesterola. To su samo neke od korisnih specifičnosti ove voćke, a važno je istaknuti i da ima visok udeo vlakana, od kojih je 75 posto netopivih – koja ubrzavaju probavu i 25 posto topivih – koja daju osećaj sitosti.

(Zivim.hr)


Komentari
Učitavam...