Ostavili ste cigarete i ugojili se: Ovo se dešava sa telom kada prestanete da pušite

173

Glavni alkaloid duhana je nikotin, bezbojna uljasta tekućina koja spada u jedan od najjačih biljnih otrova. Nikotin jeluje na periferni i centralni nervni sistem, a smrtonosna doza je 50 miligrama.

U duvanu je nikotina najčešće tri posto, a on je i glavni krivac koji utiče na težinu. Da bi što pre prestali sa ovom lošom navikom, važno je imati motivaciju, koja će pomoći u najtežim trenucima. Pre nego što počnete s odvikavanjem, potrebno je preduzeti sledeće korake:

* Postavite datum – odredite vama važan datum kada ćete prestati i da u početku se što je više moguće udaljite od najvećeg izvora stresa zbog kog ste svaki put poželeli da zapalite cigaretu.

* Razmisliti o razlozima zašto treba prestati – svakog jutra kad se probudite ili pre spavanja razmislite o razlozima. Bilo bi najbolje da oni nisu zdravstvene prirode nego da se više koncentrišete na to koliko ćete novca uštedeti.

* Zadržite pozitivnu energiju – treba uvek razmišljati o svemu lepom što vas čeka nakon što uspete da se odviknete.

Pušenjem se unos hrane, a prestankom se dobija suprotan efekt. Pušači, u proseku, imaju manje kilograma od nepušača, a uticaj nikotina na metabolizam je kompleksan. Pretpostavka je da nikotin pojačava uticaj leptina i grelina, što rezultira smanjenim apetitom.

Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je pohranjena u masnom tkivu, a nivo leptina koji cirkuliše prati unos kalorija i direktno je proporcionalan količini masnog tkiva.

Grelin je hormon koji stimuliše apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u celom telu i na taj način utiče na mnoge telesne funkcije.

Delovanje grelina potiskuje nikotin i pojačava delovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utiče na simpatički nervni sistem, što za rezultat daje povećan nivo adrenalina i ubrzavanje metabolizma.

Prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se pupoljci ukusa na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala da puši, bolje oseća ukus hrane.

(Avaz)


Komentari
Učitavam...