Nenadmašni prirodni izvor zdravlja

209

Istraživanja sprovedena poslednjih dvadesetak godina samo su potvrdila stare izreke i verovanja da je zeleno povrće (tamno lisnato povrće) lekovito i pomaže u očuvanju zdravlja i lečenju mnogih bolesti.

Pod zelenim povrćem u užem smislu podrazumevamo: zelenu salatu, blitvu, spanać, kupus (lišćar), kelj, prokelj… Pored toga, u zeleno povrće spadaju i brokoli, boranija, grašak, krastavac, peršun (list), lišće belog i crnog luka i ostalo lisnato povrće koje se koristi u ishrani a sadrži dosta hlorofila, biljna vlakna, vitamine i minerale.

Šta sve sadrži zeleno povrće?

Ono što je veoma važno kod zelenog lisnatog povrća to je da sadrži malo kalorija, a dosta lekovitih sastojaka, neophodnih svakom organizmu. Navodimo samo neke od mnogih korisnih sastojaka i supstanci koje se mogu naći u zelenom povrću:

bakar
biljna vlakna
biljne masti
beta karoten
bioflavonidi
vitamin A
vitamini B
vitamin E
vitamin K
vitamin C
gvožđe
etrična ulja
zeaksantin
izotocijanati
indoli
jod
lutein
kalcijum
karotenoidi
kobalt
magnezijum
mangan
natrijum
oksalna kiselina
proteini
sulforafan
sumporna jedinjenja
so
fosfor
folna kiselina
hlorofil
cink
celuloza

Lekovita dejstva

Zeleno povrće povoljno deluje na organizam kada su u pitanju sledeće bolesti i tegobe:

akne
alergija
anemija
artritis
astma
bolesti grla i nosa (krajnici)
bolesti očiju
bronhitis
bubuljice i čirevi
glavobolja
grip i prehlada
degenerativne bolesti
depresija
dermatitis
dijabetes
ekcem
za jačanje zglobova
za normalan rast
za poboljšanje koncentracije
zatvor
impotencija
infekcije kože
jačanje imuniteta
jačanje nervnog sistema
katarakta
kašalj i kijavica
krvarenje iz nosa
makularna degeneracija
migrena
neke vrste raka
neplodnost
održava krvne sudove
opadanje kose i drugi problemi sa kosom
opekotine
osteoporoza
pege na koži
poboljšava cirkulaciju
popravlja krvnu sliku
prevencija kod organa za varenje
problemi sa bubrzima i mokraćnim putevima
problemi sa arterijama i venama
problemi sa krvnm pritiskom
problemi sa povećanim holesterolom
problemi sa radom jetre
problemi sa kožnim bolestima
problemi sa nervima (živcima)
problemi sa kostima i zubima
protiv gojaznosti
protiv starenja
protiv stresa
problemi u trudnoći
razne infekcija
svrab
sinuzitis
skorbut
srčane bolesti
pospešuje rad žuči, želudca i creva
ubrzava zarastanje rana
uganuća i istegnuća
umor
upale organa za disanje
herpes
celulit
šlog
Način korišćenja i pripreme

Ranije je zeleno povrće bilo dosupno samo u proleće, ali se sada na našoj trpezi može naći skoro cele godine (plastenici, staklenici, tople leje, brz transport iz toplijih krajeva…).

Lisnato povrće se koristi sveže, kao salata i kao dodatak jelima (i pecivima), ali i temperaturno tretirano (kuvanje, prženje, mariniranje, pečenje…), kao samostalan obrok ili sa drugim povrćem ili mesom.

Rezultati i saveti

Iz navedenih podataka može se zaljučiti da zeleno povrće treba često koristiti u ishrani, ne samo kao salatu već i kao glavno jelo. Zeleno lisnato povrće nije samo hranljivo već deluje i kao lek u prevenciji i lečenju mnogih bolesti.

Povrće i voće treba da budu sastavni deo naše svakodnevne ishrane, a njihov doprinos našem zdravlju je ogroman.

Podsećamo da treba voditi računa i o tome da pojedinci mogu biti alergični na zeleno povrće. U takvim slučajevima, treba se posavetovati sa lekarom.


Komentari
Učitavam...