Alarm: ovaj vitamin je od vitalnog značaja za mlade, a oni ga ne unose

233

Brza i nezdrava ishrana i pored upozorenja ostaje najpopularnija kod tinejdžera, kako kod nas tako i u svetu.

Jedno novije istraživanje na ovu temu pokazuje da hrana koju obično koriste mladi sadrži malo vitamina K.

Ishrana sa malim sadržajem vitamina K (spanać, kupus, zelena slata, maslinovo ulje…) povećava rizik za srčane probleme. Konkretno, manji sadržaj vitamina K povećava rizik za proširenje leve srčane komore, što uzrokuje visok krvni pritisak i manju efikasnost rada samog srca.

Visok krvni pritisak češće je prisutan kod odraslih osoba i u hroničnom obliku, ali primećeno je da se on sve češće javlja i kod mlađih osoba, a jedan od uzroka mogao bi biti i manjak vitamina K.

Za potrebe istraživanja angažovano je 766 zdravih tinejdžera (od 14 do 18 godina); pratili su njihovu ishranu 7 dana i radili su test ehokardiografije (kako bi se ispitala leva komora srca). Samo je 25% učesnika imalo dovoljan unos vitamina K, dok je 10% već imalo određeni nivo proširenja leve komore srca.

Istraživanje je ovaj podataka obelodanilo nakon razmatranja i drugih mogućih faktora poput pola, rase, fizičke aktivnosti i eventualnih ranijih bolesti ili problema sa srcem ili krvnim pritiskom.

Međutim, bez obzira na sve, istraživanje je samo ukazalo ne značaj vitamina K, a direktno uzročno-posledična veza nije utvrđena između vitamina K i leve komore srca.

Poznato je da je vitamin K važan za koagulaciju krvi i zdravlje kostiju. Ovaj nutrijent takođe može poboljšati aktivnost proteina poznatog kao „Matrix gla protein“, koji pomaže u sprečavanju taloženja kalcijuma u krvnim sudovima.

Zbog svega navedenog istraživači ukazuju na potrebu veće studije za procenu povezanosti između unosa vitamina K i zdravlja srca.

Bez obzira na buduća istraživanja i rezultate tih istraživanja, potrebno je da svi mi, a naročito mlade osobe, koristimo što više voća i povrća u redovnoj ishrani.


Komentari
Učitavam...