Da li je opasno? Evo zbog čega čokolada dobija beličastu boju

213

Nemački naučnici su konačno otkrili zbog čega čokolada bledi i zašto njen gornji sloj dobija beličastu boju i poprima drugačiju teksturu.

Zbog sve više žalbi potrošača i kupaca omiljene poslastice naučnici iz Hamburga su odlučili da reše ovu misteriju. Došli su do zaključka da većina ljudi čuva čokoladu na pogrešnoj temperaturi, prenose mediji u regionu.

Odlaganje čokolade na previše toplo ili previše hladno mesto dovešće do takozvanog „masnog cvetanja“, odnosno pojave belih čestica čokolade po samoj površini, navode oni.

Mrvice čokolade podižu se na površinu kroz sitne pukotine i to ukoliko čokolada nije na adekvatnoj temperaturi. A idealna bi, kažu, bila temperatura od 14 do 18 stepeni Celzijusovih.

Stručnjaci ističu da pojava cvetanja nije štetna po zdravlje i da je čokolada jestiva i nakon što „procveta“. Oni zaključuju da bi čuvanjem čokolade u adekvatnim uslovima moglo da smanji broj pritužbi ljubitelja popularne poslastice.

Ipak, jedan od predloga je da se jednom otvorena čokolada što pre pojede, pošto posle dužeg perioda od otvaranja počinje da ispušta takozvane kristalne čestice.


Komentari
Učitavam...