Epohalno: pronađen lek protiv gripa – leči za samo jedan dan

207

Japansko ministarstvo zdravlja odobrilo je novi lek koji bi, kako se navodi, mogao izlečiti neke pacijente koji boluju od gripa tip A, i to samo za samo jedan dan.

Prema rečima predstavnika proizvođača, lek poznat kao „Baloxavir marboxil“, može ubiti viruse gripa za 24 sata, iako neki simptomi mogu trajati duže.

Novi lek sprečava širenje gripa na različit način od već postojećih lekova. Za razliku od postojećih antivirusnih lekova, kao što je „Tamiflu“, koji zahtevaju od pacijenta da ga uzimaju dva puta dnevno u toku 5 dana, novi japanski lek se uzima u jednoj dozi, bez obzira na godine starosti pacijenta.

Lek „Baloxavir marboxil“ podvrgnut je rigoroznom testiranju gde je učestvovalo ukupno 1.436 pacijenata sa dijagnozom gripa, bez drugih bolesti. Terapija ovim lekom pokazala je značajno poboljšanje u poređenju sa placebo lekovima. Novi lek je takođe pokazao značajno brže smanjenje temperature kod pacijenata.

Rezultati istraživanja objavljeni na nedavnoj na međunarodnoj konferenciji o zaraznim bolestima.

Proizvođači ovog leka objavili su da će se lek vrlo brzo naći na tržištu i da će za kratko vreme moći da se daje pacijentima u Japanu.

Napomene

Lek je odobrilo Japansko ministarstvo zdravlja i nacionalno zdravstveno osiguranje.

Procene su da će lek biti odobren za Sjedinjene Američke Države do 2019. godine, a nadamo se da će se uskoro naći i kod nas.

Ovu vest je nedavno objavio časopis „Vol strit žurnal“.


Komentari
Učitavam...