Kritična zona kod većine žena: Ovo su vežbe za uklanjanje sala sa stomaka

138

Za skidanje masnih naslaga oko struka potrebne su posebne mere. Što smo stariji, to su masne naslage na stomaku tvrdokornije. Mnogima se masnoće natalože jer se nedovoljno kreću, jedu previše i nezdravo. Neki opažaju da im struk postaje sve širi iako se hrane pretežno zdravo i jednako su aktivni.

Manjak estrogena

Neke hormonalne promene pogoduju gomilanju masnoća na kritičnim mestima. To preoblikovanje tela češće pogađa žene nego muškarce, a javlja se kao posledica promena u metabolizmu tokom i uoči menopauze. Smanjena proizvodnja polnog hormona estrogena navodi telo da preusmerava masnoće prema stomaku. Druge hormonalne promene izazivaju slabljenje osećaja sitosti, koji izostaje i nakon obroka.

Povišen nivo grelina, hormona koji potiče apetit i snižen nivo leptina, hormona sitosti, uzrokuju povećanu glad i poremećaje spavanja, svojstvene perimenopauzi i menopauzi. Ako je žena izložena povećanom stresu ili je, naprosto, osetljivija na stres, nadbubrežne žlezde luče veće količine stresnog hormona kortizola. Taj hormon, osim što donosi osećaj uzrujanosti i napetosti, potiče gubitak mišićne mase i taloženje masnoća oko struka.

Ako su ishrana i vežbe, koje su ranije bile dovoljne za sprečavanje pojave sala postale nedovoljne, trebate primeniti posebne mere. Sklekovi i čučnjevi ne utiču na masne naslage oko struka, iako pomažu u jačanju brojnih mišićnih grupa pa ih je preporučljivo i dalje izvoditi. Za borbu protiv masnih naslaga na stomaku, prionite na vežbu:

Oslonite se o tlo dlanovima i nožnim prstima, pogrbite se kao mačka i vežbajte duboke trbušne mišiće. Udahnite, uvucite stomak koliko god možete i zadržite se u tom položaju četiri sekunde. Potom izdahnite i, nakon četiri sekunde, ponovite prethodnu radnju: udahnite, uvucite stomak i zadržite ga uvučenog četiri sekunde. Izvodite ovu vježbu svakodnevno po deset puta.

Ako vam je teško da izvodite vežbu na podu, pokušajte nešto slično na stolici. Položite laktove i podlaktice na sedište, a nožne prste na tlo. Tada naizmenično primičite koleno nosu i pokušajte da dotaknete nos vrškom kolena. Cilj vežbe je uvlačenje pupka što je više moguće prema kičmi.

Zdrave masnoće

Treba jesti jednostruko nezasićene masnoće, koje nisu opasne po liniju nego, naprotiv, ubrzavaju topljenje masnih naslaga. Ove “dobre” masnoće nalaze se u orašastim plodovima, semenkama, maslinovom ulju, ulju od kikirikija i kanolinom ulju. Koristite i integralno brašno, vlaknastu hranu i zeleni čaj. Sastojci iz ovih namirnica ubrzavaju metabolizam i pospešuju sagorevanje masnoća oko struka.

Ništa bez znojenja

Čučnjevi i sklekovi mogu istopiti salo ako se izvode tako da je trening visokointenzivan, što znači da je puls visok prilikom izvođenja vežbi. Napravite 10 čučnjeva pa 10 sklekova, zatim malu pauzu pa to sve ponavljajte 20 minuta. To je samo jedan primer koji stvarno funkcioniše. Vežbe za trup, duboke leđne i trbušne mišiće su za prevenciju od povreda kičme i slično, odnosno za funkcionalnost i kvalitet života, ali od njih nećete bolje izgledati na plaži. Vežbe moraju biti napornije i morate se znojiti, prenosi Avaz.

Belančevine

Trebalo bi da smanjite količinu unesenih ugljenih hidrata i povećate količinu belančevina. Ugljeni hidrati, pogotovo oni brzi, podstiču izlučivanje inzulina, koji tada deluje negativno i navlači vodu, od čega možete izgledati natečeno.


Komentari
Učitavam...