Ova alkoholna pića najmanje će vas ugojiti

83

Ukoliko vodite računa o ishrani i brojite svaki zalogaj, činjenica da za jedno veče kroz alkohol možete uneti i do 1000 kalorija – sigurno će vas šokirati.

Naročito u ovom slavskom periodu nećete primetiti koliko tečnih kalorija možete nagomilati i pre nego što počnete sa predjelom i glavnim jelom. A tu ne računamo i sutrašnji obilni doručak kojim ćete pokušati da izlečite mamurluk.

Zato morate da povedete dosta računa o tome za koje piće ćete se odlučiti na nekom okupljanju, a mi ćemo vam u tome pomoći rangiranjem alkoholnih napitaka sa najviše i najmanje kalorija.

Margarita 168 kalorija na 118 ml

Ovaj koktel tradicionalno se pravi od tekile, tripl seka i soka lajma, ali konobari znaju da skrate vreme pripreme miksujući već pripremljenu visokokaloričnu mešavinu, koja može da sadrži i do pet kašičica šećera.

Džin tonik 142 kalorije na 0.4 dldžina i 133 ml tonika

Tonik se obično pravi od kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, istim zaslađivačem koji se nalazi u koli. Stoga je bolje sa džinom izmešati tonik bez šećera ili kiseluvodu kako biste uneli što manje šećera.

Crveno vino 125 kalorija na 150ml

Ljubitelji crvenog vina znaju da je ovo piće bogato antioksidantima, koji štite nagomilavanje holestelora u arterijama. Istraživanja su takođe pokazala da resveratrol, jedinjenje koje se nalazi u kori crvenog grožđa, može smanjiti i upale.

Rakija 120 kalorija na 30 mil

Rakija se tradicionalno služi na skoro svim proslavama u našoj zemlji, ali morate voditi dosta računa ako je konsumirate, i zbog njene jačine, i zbog kalorija iz voćnih šećera. Jače rakije, od 50% alkohola, sadrže oko 120 kalorija u jednoj čašici od 0.03dl, dok one slabije, od 25% jačine, imaju ‘samo’ 50 kalorija.

Martini 124 kalorije na 66 ml

Klasični martini pravi se samo od vermuta i džina, koji nisu naročito hranljivi.

Belo vino 131 kalorija na 150 ml

Suva bela vina, poput suvinjona ili pino griđa imaju manji sadržaj šećera. Slađe sorte, kao što je rizling, imaju i više kalorija, oko 165 po čaši.

Lajt pivo 103 kalorije na 350ml

Istraživanje koje je obuhvatilo preko 70.000 žena otkrilo je da su one koje su konsumirale umerene količine piva imale niži krvni pritisak u odnosu na one koje su pile vino ili žestoka pića. Pivo sadrži nekoliko vrsta vitamina B, kao i kalcijum, magnezijum i selen, koji je ključni aktioksidant. ‘Obično’ pivo ipak sadrži oko 160 kalorijana 350 ml.

Votka-soda 97 kalorija na 44 ml

Kada pomešate jednu čašicu votke sa sodom, automatski izbegavate nagomilavanje kalorija i grozni mamurluk. Ovo je i dobar način da ostanete hidrirani, a mehurići iz gazirane vode će vas usporiti i nećete svoje piće popiti u jednom dahu.

Šampanjac 84 kalorije na 118 mlNajmanje kalorično piće daće vamove zime puno razloga za slavlje. Zato slobodno nazdravite uz čašu šampanjcajer ona sadrži samo 84 kalorije. Živeli!


Komentari
Učitavam...