Kako vežbanje utiče na psihoze?

212

Umereno fizičko vežbanje dobro je za sve aspekte zdravlja, a nedavno je potvrđeno da može da smanji i simptome raznih psihoza kod dece, omladine i odraslih.

„Režim vežbanja za osobe sa psihozama mnogo je efikasniji kod mlađih osoba i u najranijim fazama lečenja. Kada ljudima vežbanje i fizička aktivnost rano pređu u rutinu, to pomaže u postavljanju zdravih životnih navika. Ovakve navike mogu imati veliki pozitivan efekat na fizičko i mentalno zdravlje“ – navodi autor studije Jozef Firt sa Univerziteta u Mančesteru u Velikoj Britaniji.

Mlade osobe sa dijagnostikovanom psihozom obično se teško i suočavaju sa budućnošću, visokim stopama recidiva, strahom od nezaposlenosti i od prerane smrti. Istraživači napominju da terapije psihoze pomoću lekova, naročito u mladosti, mogu da izazovu brzo gojenje, što pacijentima samo otežava život.

Istraživanje

Studijom je bila obuhvaćena 31 osoba sa prvim epizodama psihoze. Starost ispitanika bila je između 18 i 35 godina. Volonteri su izvodili vežbanja tokom 10 nedelja pod nadzorom istraživača. Učesnici su imali 107 minuta energičnog vežbanja svake nedelje.

Posle 10 nedelja, pacijenti sa programom vežbanja imali su 27% manje psihijatrijskih simptoma. Rezultati su bili znatno bolji nego u kontrolnoj grupi (7 pacijenata sa psihozama), koja je tokom tih deset nedelja imala uobičajen tretman za mentalno zdravlje, ali ne i trening programe.

Pacijenti u izvršnoj grupi pokazali su napredak u moždanim funkcijama, a izgubili su i nekoliko kilograma težine.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da fizička aktivnost može imati dobrobiti i za pacijente koji boluju od šizofrenije.

Rezultati istraživanja nedavno su publikoani u časopisu „Early Intervention in Psychiatry“.

Zaključak

I ovo istraživanja pokazuju koliko je važno bavljenje umerenim i redovnim fizičkim aktivnostima za poboljšanje kvaliteta života, očuvanje zdravlja, ali i za lečenje mnogih bolesti, počev od kardiovaskularnih pa do psihičkih oboljenja.

Navodimo samo neka stanja kod kojih bavljenje sportom ili fizičkim aktivnostima pomaže: gojaznost, dijabetes, bolesti srca, bolesti krvnih sudova, Achajmerova bolest, PMS, menopauza, psihoze, neuroze, depresija, šizofrenija…


Komentari
Učitavam...