Zakerberg priznao: Ugroženi lični podaci gotovo svima na Fejsbuku

143

Facebook je otkrio ono čega su se mnogi bojali. Šef Mark Zakerberg (Zuckerberg) potvrdio je da su gotovo svima, od dve milijarde korisnika, ugroženi lični podaci, odnosno da im je „treća strana“ bez njihovog odobrenja verovatno uzela lične podatke.

Iz najveće svetske društvene mreže najavili su da će ubuduće postrožiti pristup informacijama o svojih dve milijarde korisnika, piše The Next Web.

I dalje tvrde da je britanska firma „Cambridge Analytica“ na nezakonit način i bez dopuštenja korisnika došla do podataka o 87 miliona ljudi, od kojih velika većina živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Ta firma je povezana s krajnje desnim krilom Republikanske stranke, a broj od 87 miliona ljudi veća je za 37 milona nego što se mislilo.

Kako prenose mediji u regionu, zbog ovog skandala Facebook planira drastično da promeni odnose koje ima s tzv. aplikacijama treće strane. U ovom slučaju, radi se o onima koje je izradio sam prodavac, a ne izvorni dobavljač platforme.

U prošlosti ‘developeri’ su s lakoćom mogli doći do intimnih podataka korisnika – od bračnog statusa, brojeva telefona, e-mail adresa, događaja koji ih zanimaju, ali i privatnih objava kao i verskih opredeljenja.

Svi ti podaci bili su korisni oglašivačima, ali, nažalost, poslužili su i u političkim kampanjama. Čini se da će sada morati proći kroz mnogo strožiji postupak.


Komentari
Učitavam...