Ruski kosmonaut znao da će umreti u svemiru, njegove poslednje reči lede krv (video)

128

Sojuz 1 je bio prvi let s ljudskom posadom u sklopu Sovjetskog svemirskog programa. Letelica je lansirana u orbitu pre 51 godinu, u aprilu 1967. s astronautom Vladimirom Komarovim.

Komarov je bio pripadnik prve generacije sovjetskih kosmonauta, s Jurijem Gagarinom i Germanom Titovom.

Bio je prvi čovek u istoriji koji je dva puta išao u svemir i prvi koji je umro u svemirskoj misiji. Njegov prvi let, Voshod 1 1964. godine, bio je uspešan, ali je na drugom letu, svega tri godine kasnije tragično je poginuo. Imao je tada 40 godina.

Prema prvobitnom planu, Sojuz 1 je u orbiti trebalo da se sretne sa Sojuzom 2, razmeni posadu i vrati se na Zemlju.

Međutim, od samog početka misija je bila opterećena problemima. Inženjeri i konstruktori prijavili su čak 203 greške na letelici, ali politički vrh ih je ignorisao i požurio lansiranje uprkos brojnim nedostacima.

Zbog svega se odustalo od lansiranja Sojuza 2, a Sojuz 1 je po žurnom postupku trebalo da se vrati na Zemlju nakon samo 18 orbita. Orijentišući se prema Mesecu, Komarov je uspeo ručnim komandama da uključi motore za povratak na Zemlju. Još tokom kruženja oko naše planete, mogao je da nasluti da se neće vratiti živ.

Za vreme ulaska u atmosferu, svemirska letelica leti oko šest kilometara u sekundi i doživljava aerodinamičke sile i ekstremnu vrućinu zbog trenja sa atmosferom.

Tokom pada, poruke koje su zabeležene bile su jezive za slušanje. Astronaut je plakao i vikao i psovao one koji su ga stavili u pokvaren svemirski brod. Na snimku se čuje kako viče da raste temperatura u kapsuli.

Prilikom otvaranja padobrana došlo je do zapetljavanja užeta i padobran se nije do kraja otvorio. Kapsula je udarila u tlo brzinom od 140 km/h pri čemu je Komarov poginuo, prenosi „Blic“.


Komentari
Učitavam...