Rita, veteran Šerpa vodič, pokušaće rekordni 22. uspon na Mont Everest

155

Nepalski veteran šerpa vodič Kami Rita namerava da ostvari rekordni 22. uspon na planinu Everest.

Kami Rita je jedan od samo troje ljudi koji su se popeli na 8.850 metara visok Mont Everest 21. put, ostala dvojica su u penziji, a izjavio je da se vraća na planinu navodeći da je planinarenje porodična tradicija i da se dobro plaća u toj siromašnoj zemlji.

„Cilj mi je da stignem do vrha Everesta najmanje 25 puta“, rekao je 48-ogodišnji Rita za AP u Katmanduu, glavnom gradu Nepala neposredno pred polazak na novi uspon, kojim će, kako se nada, postaviti novi rekord.

„Želim da postavim novi rekord ne samo za sebe nego za svoju porodicu, za Šerpa narod i za moju zemlju, Nepal“, rekao je.

On bi takodje hteo da broj planinara na Everestu bude ograničen. Planina ima samo vrlo kratak period kada je vreme dovoljno dobro za pokušaj osvajanja vrha, što je obično sredinom maja. Kao rezultat toga na planini tada bude previše planinara, prava gužva.

Uspona na najviši vrh sveta privlači na stotine planinara sa svih krajeva planete.

Od kada se Nepal otvorio za strane planinare 1950. godine Rita kaže da je penjanje postalo bezbednije sa boljom opremom i kompleksnim vremenskim prognozama kojima se upozorava na opasne oluje.

(Beta)


Komentari
Učitavam...