Lopovi iz crkve ukrali zvono teško pola tone

81

Bronzano zvono, teško 500 kilograma, ukradeno je iz crkve u gradu Kumani samo nekoliko sati pre početka Velike nedelje u Venecueli, vrlo religioznoj zemlji, teško pogođenoj ekonomskom krizom.

– Nepoznate osobe ušle su u crkvu svete Ines, u samom centru glavnog grada države Sukre na severoistoku zemlje, i ukrale zvono – navodi se u optužnici.

Crkva, koja je proglašena nacionalnim spomenikom, sagrađena je između 1862. i 1866. godine na temeljima ranije crkve iz 18. stoleća. Zvono poteče iz originalne zgrade i bilo je izloženo u dvorištu postavljeno na kamenom postamentu.

– Nikako ne možemo da otkrijemo kako su uspeli da iznesu zvono. Četiri muškarca ga ne mogu izdići – čudi se Orlando Ramos, član župe Svete Ines.

Ipak, ne bi se baš moglo reći da je ova krađa zvona usamljen slučaj u Venecueli. Nevladina organizacija Centar u službi narodne akcije upozorava na nestanak statua i bronzanih ploča poslednjih nekoliko meseci po celoj Venecueli, zemlji pogođenoj ekonomskom krizom u kojoj narod trpi zbog nestašice osnovnih životnih potrepština.

– Svedoci smo procesa razgradnje istorijske baštine u pojedinim gradovima Venecuele, gde ta baština nije zaštićena – navodi ta organizacija, a prenosi B92.


Komentari
Učitavam...