Ko je na listi zvanica za kraljevsko venčanje, a ko nije?

166

Na predstojeće venčanje britanskog princa Harija i njegove izabranice Megan Markl, pozvana je i Amelija Tompson – devojčica koja je prošle godine preživela pogubni teroristički napad na pop koncertu u Mančesteru, dok Barak Obama i Donald Tramp nisu na listi gostiju.

Princ Hari i Megan Markl nisu pozvali na svoje venčanje ni britansku premijerku Terezu Mej ni lidera Laburističke partije Britanije Džeremija Korbina, a odluka da ne postoji „zvanična lista“ političkih lidera znači da ni američki predsednik Donald Tramp neće dobiti pozivnicu, navodi Bi-Bi-Si.

Takođe je potvrđeno da nisu pozvani ni prinčevi prijatelji Barak i Mišel Obama.

Razlog za ovakvu odluku je veličina crkve u kojoj će se mladenci venčati i činjenica da je princ Hari peti po redu za presto.

Istovremeno, u grupi od 1.200 građana, kojima je dozvoljen pristup Vindzorskom zamku 19. maja – a reč je o osobama koje su pokazale liderski duh ili su služile svojoj zajednici – pozvana je dvanaestogodišnja devojcica Amelija, jedna od preživelih u napadu na Mancestersku arenu.

Amelija Tompson, iz gradića Dronfild Vudhaus, u blizini Šefilda, doživela je traumu nakon što je preživela eksploziju bombe na koncertu Arijane Grande u maju 2017. Tada je oštetila glasne žice vrišteći od straha.

Kada joj je majka saopštila da je dobila pozivnicu, Amelija je isprva mislila da je reč o šali, prenosi Rojters.

„Nisam znala šta da kažem, ostala sam bez teksta. Pomislila sam da neko sa mnom zbija šalu… Tek kasnije, kada sam čula detalje, shvatila sam da sam zaista pozvana“, kaže devojčica.

Majka Amelije Tompson, Liza Njuton, kaže da je za zvanicu kandidovala svoju ćerku, koja se prošlog maja našla u publici kada je bombaš-samoubica uleteo na kraju koncerta Arijane Grande u Mančesterskoj areni u severnoj Engleskoj, i tom prilikom ubio 22 osobe, među kojima sedmoro dece, dok je oko 500 osoba ranjeno.

„Ona je prošla kroz mnogo toga… Posle Mančestera, zaista je bilo teško. Nominovala sam Ameliju, a onda sam dobila mejl i nisam mogla da verujem. I Amelija je mislila da je sve šala“, priča Amelijina majka, koja je takođe dobila pozivnicu, ali ju je ustupila ženi čija je unuka ubijena u napadu na koncertu.

To je, kako Liza Njuton pojašnjava, Amelija želela, jer će to još jednu porodicu učiniti srećnom.

Ova devojčica će sa sobom u Vindzorski zamak povesti baku Šeron Gudman, čija je unuka Olivija Kempbel Hardi poginula u napadu.

Među onima koji su dobili pozivnicu da budu u zamku na dan venčanja, nalazi se i Ruben Literlend (14) iz Darbija, a zbog svog zalaganja za poboljšanje položaja gluvih ljudi.

I Ruben, inače učesnik kampanje da se u bioskopima uvedu prevodioci na jezik gluvonemih, kaže da je, kada je otvorio pismo, ostao u neverici i „poceo da igra od sreče“.

Na listi gostiju je i Pamela Anomneze (52) iz Haringeja u severnom Londonu, zaposlena u organizaciji koja pomaže mentalno obolelim ljudima putem umetnosti i zanatskih radova.

I ova majka troje dece rekla je da je u početku pomislila da je pozivnica „prvoaprilska šala“, dodavši da je to „potpuno neverovatno“.

Ona će kao svog pratioca povesti sina Džuda (15), koji ju je na kolenima „preklinjao“ da ide s njom, uz povike: „Mama, molim te, samo želim da vidim kako izgleda Megan Markl uživo!“

Učitelj u osnovnoj školi u Blajtu u Nortamberlendu, Dejvid Gregori, koji je pokrenuo inicijativu za recikliranje i naučni klub u svojoj školi, takođe je dobio pozivnicu.

Na venčanje će, kaže, ići u odelu koje je nosio na svojoj svadbi u maju prošle godine, jer dan posle kraljevskog venčanja slavi godišnjicu sa suprugom Hanom.

Građani koji će prisustvovati događaju u zamku pozvani su da ponesu svoju hranu za piknik, koji će biti organizovan u ovom prostoru.

Rozi Grindejk, osnivačica socijalnog preduzeća „Mis Makaron“ u Birmingemu, pozvana je zato što njena firma zapošljava mlade ljude koji potiču iz siromašnih porodica.

Ona je rekla da će na piknik poneti kolačiće, popularne makarone, koje njena firma pravi.

Inače, Kensingtonska palata je saopštila da odluka princa Harija i Megan Markl da pozovu ljude koji su bliski paru, ali da ne dodaju „zvanicnu listu političkih lidera“ među zvanice, doneta je u konsultaciji s vladom.

Poređenja radi, lista zvanica za venčanje vojvode i vojvotkinje od Kembridža 2011. godine odražavala je položaj mladoženje kao budućeg monarha, pa su se na njoj našli članovi drugih kraljevskih porodica, guverneri zemalja Komonvelta, ambasadori, predstavnici verskih zajednica i mnogi svetski političari, navodi Bi-Bi-Si.

Tadašnji premijer Dejvid Kameron, zamenik predsednika vlade Nik Kleg i lider Laburisa Ed Miliband bili su među zvanicama.

Barak Obama, koji je u to vreme bio američki predsednik, nije bio među gostima, ali su prisutni bili lideri zemalja članica Komonvelta, tadašnja premijerka Australije Džulija Gilard i premijer Novog Zelanda Džon Ki.

Venčanje princa Harija će biti dosta drugačije, a i manjeg obima, jer je na samom početku planiranja odlučeno će venčanju u zamku prisustvovati i odabrani građani.

Njih je birala kancelarija Lorda zastupnika, nakon što je par izrazio želju da venčanju prisustvuju ljudi različitih uzrasta i porekla.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...