Japanac od 112 godina zvanično najstariji čovek na svetu

Foto: Beta
131

Japanac Masazo Nonaka koji ima 112 godina, zvanično je proglašen za najstarijeg čoveka na svetu, saopštila je danas Ginisova knjiga rekorda.

Njegova porodica je otkrila tajnu njegove dugovečnosti: slabost za slatkiše i dugotrajno kupanje u izvorima tople vode.

Na svčanosti u Ašoru, na severnom japanskm ostrvu Hokaidu, Nonaki, rodjenom 25. jula 1905. godine, zvanično je predata potvrda da je sa 112 godina i 259 dana najstariji muškarac na svetu.

On je na tom mestu „nasledio“ Španca Fransiska Nunjeza Olivera koji je umro u februaru u 114. godini.

Japanac živi sa svojom porodicom koja već generacijama drži tradicionalnu japansku gostionicu „riokan“, gde gosti mogu da se kupaju u vulkanskim izvorima vruće vode.

„Kreće se u kolicima, ali je u dobrom stanju“, rekla je njegova unuka za Frans pres. Dodala je da on „obožava“ sve vrste bombona, da svaki dan čita novine i da se često kupa u toplim izvorima.

On ima sedmoro braće i jednu sestru, oženio se 1931. i ima petoro dece.

Iz Ginisove knjige rekorda tragaju za najstarijom ženom na svetu. Prethodna rekorderka, Jamajkanka Vajolet Braun umrla je jula 2017. godine u 117. godini.

Japanci su dugovečni, te je tamo bilo više najstarijih muškaraca na svetu, medju njima Džiroemon Kimura koji je umro 2013. sa 116 godina i Sakari Momoi, koji je umro u julu 2015. godine sa 112 godina.

Po zvaničnim podacima, prošle godine je u Japanu bilo 68.000 stogodišnjaka.

Rekord dugovočnosti i za žene i za muškarce, i dalje drži Francuskinja Žan Kalman, koja je umrla 1997. sa 122 godine i 164 dana, naveo je Ginis.

(Beta)


Komentari
Učitavam...