Sud odbacio tužbu Olivije de Hevilend oko TV serije

114

Apelacioni sud u Kaliforniji odbacio je tužbu stojednogodišnje glumice Olivije de Hevilend protiv autora televizijske serije o rivalitetu glumica Beti Dejvis i Džoan Kroford na televiziji FX, čime je okončan ovaj pažljivo praćen slučaj.

Slučaj u tužbi oko serije „Feud:Bette and Joan“ (Svadja: Beti i Džoan) odnosio se na pitanje prava pojedinca na svoj život i lik naspram prava umetnika da to prikažu.

De Hevilend je u tužbi navela da nije pitana za bilo šta u seriji i da je lažno prikazana. De Hevilend koju u seriji tumači glumica Ketrin Zita Džouns, koja govori o decenijama dugim svadjama izmedju Beti Dejvis i Džoan Kroford navodi da je prikazana u lažnom svetlu, kao vulgarna tračerka.

Posebno je negodovala što se prikazuje kako naziva svoju sestru Džoan Fontejn „kučkom“ i zbog šale na račun Frenka Sintare i njegovog preteranog pića.

Sud je u jednoglasnoj odluci donetoj sinoć zaključio da su prava iz prvog amandmana američkog Ustava koje imaju kreatori serije jači od tvrdnji glumice De Hevilend da je bilo potrebno da dobiju dozvolu da koriste njen lik i da je trebalo da bude za to plaćena.

„Bilo da je osoba prikazana u nekom od ovih ekspresivnih dela svetski poznata glumica, živa legenda, ili osoba koju niko ne poznaje on ili ona nemaju tapiju na istoriju. Niti imaju pravo da kontrolišu, diktiraju, odobravaju, ne odobravaju ili ulažu veto na način na koji će kreator serije prikazati stvarne ličnosti“, navodi se u odluci tročlanog sudskog veća.

Sudije su se složile sa televizijom FX kao i sa drugim filmskim udruženjima i televizijama da bi logika iza tužbe glumice Olivije de Hevilend omogućila da se pokrenu tužbe protiv svih „knjiga, filmova, komada i televizijskih programa u kojima se prikazuju stvarni ljudi“, i naveli su da prvi amandman o slobodi govora ne dozvoljava da se to zaključi.

Glumica, jedini vodeći lik prikazan u seriji koji je još u životu, podnela je tužbu u junu, a slučaj je išao ubrzanim postupkom zbog njenih godina.

(Beta)


Komentari
Učitavam...