Predviđali su pobedu Breni i Nedi Ukraden, a onda je usledio šok (video)

138

Hrvatsku ovih dana potresa veliki skandal vezan za ovogodišnji nastup ove države na Pesmi Evrovizije. Hrvati su za predstavnicu izabrali Franku Baletić, koja je u Portugalu trebalo da se predstavi pesmom „Crazy“ iza koje stoje kantautori Branimir Mihaljević i Denis Mevlja.

Međutim, pre dva dana rumunski reper optužio je autore da je „Crazy“ plagijat njegove pesme „Ceea ce iubim“, i da je on deo pesme, koji je postavio producent, legalno kupio preko interneta i objavio dva dana pre Franke.

Skoro svaki izbor za predstavnike u regionu praćen je skandalima i optužbama za plagijat, a mnogi pamte još jedan veliki šok koji se pre 32 godine dogodio na „Jugoviziji“, tadašnjem izboru za pesmu Evrovizije.

Tada je pobedu odnela Doris Dragović, što je bio jedan od većih skandala na ovom takmičenju. Doris je, naime, na „Jugoviziji“ trebalo da nastupi sa grupom „More“ predstavnik TV Titograda na izboru u Prištini. Međutim, uoči samog takmičenja Doris napušta grupu „More“ kako bi se posvetila solo karijeri i prihvata poziv TV Zagreba da bude njihova predstavnica sa pesmom „Željo moja“ koju je napisao Zrinko Tutić. Te 1986. godine favoriti su bili Neda Ukraden i Lepa Brena, a u glasanju su učestvovale televizije svih zemalja bivše Jugoslavije.

Još pre finala se, kako je tada pisao Svet muzike, znalo da RTV centar svoj glas neće dati Doris. Televizija Zagreb pak nije dala nijedan glas Nedi Ukraden jer je te godine pevačica napustila diskografsku kuću Jugoton i prešla u Diskoton. Šuškalo se da će Neda bez obzira na to pobediti jer je dogovor bio da ona te godine ide na Eurosong. Niko u tom trenutku nije vidio Doris Dragović kao pobednicu jer se u muzičkim krugovima smatralo da pesma „Željo moja“ više odgovora Splitskom festivalu nego Pesmi Evrovizije. Njena pobeda je zbog bila veliko iznenađenje i na Dragovićeva je te godine na Evroviziji osvojila 11. mesto, prenosi Vecrenji list.


Komentari
Učitavam...