Zbog afere Skripalj četvoro ruskih diplomata do 3. aprila mora da napusti Poljsku

50

Poljska je odlučila da protera četvoricu ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u aferi Skripalj.

Četvoro viših diplomata su proglašeni za „persone non grate“, predata je nota ruskom ambasadoru u Varšavi i dat rok do ponoći 3. aprila da napuste Poljsku, saopštio je danas na konferenciji za novinare u Varšavi šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič.

„Odluka je saopštena u podne ambasadoru Rusije. Ona je izraz solidarnosti Poljske sa Velikom Britanijom“, kazao je Čaputovič na konferenciji za novinare u Varšavi.

Čaputovič je kazao da se očekuje reakcija Rusije, da cena za ovakav korak Poljske i nekoliko drugih članica EU može da bude to da će neke poljske diplomate kao nepoželjne morati da napuste Moskvu.

„To jeste cena, ali smatramo da je najvažnije da izrazimo solidarnost sa Velikom Britanijom“, kazao je Čaputovič.

Poljski ministar spoljnih poslova potvrdio je da su kao nepoželjni proglašeni diplomati za koje se podozreva da su pod pokrićem statusa diplomata saradjivali sa ruskim obaveštajnim službama.

„Potvrdjujem. Deo ruskih diplomata saradjuje sa službama van Ministarstva inostranih poslova. Mi smo takodje odredili takve diplomate i proglasili da su njihove aktivnosti nespojive sa Bečkom konvencijom“, kazao je Čaputovič.

(Beta)


Komentari
Učitavam...