Zatvorenik u SAD priznao da je ubio 90 osoba

55

Američki zatvorenik Samuel Litl (Samuel Little) koji je priznao da je počinio 90 ubistava, od kojih su mnoga ostala nezapažena, mogao bi da udje u anale američke istorije kao najveći serijski ubica u SAD.

Američka federalna policija koja nastavlja istragu, već je potvrdila da je on odgovoran za smrt 34 osobe, većinom marginalizovanih žena, narkomanki i prostitutki, pretežno tamnoputih ili latinoameričkog porekla, od 1970. do 2005. u 15 američkih saveznih država.

Taj bivši bokser koji sada ima 78 godina, ubijao je žrtve udarcima ili davljenjem, a tela je ostavljao kraj nekog puta, smetlišta ili ispod neke litice.

Pošto žrtve nije ubijao vatrenim ili hladnim oružjem, policija je za mnoge zaključila da su život izgubili u nesreći, od prekomerne doza droge ili umrli prirodno.

Litl je hapšen nekoliko desetina puta zbog silovanja, otmica i drugog nasilja, ali se samo u dva slučaja sumnjalo da bi možda mogao da bude i ubica. To je bilo 1980-ih godina, kada je uhapšen zbog nestanka dve žene – jedne u Misuriju, a druge na Floridi. Oslobodjen je zbog nedostatka dokaza.

Policija je tek 2012. godine utvrdila sa sigurnošću njegovu odgovornost za ubistva. Litl je tada bio priveden u sklopu istrage šverca droge, ali je otkriveno da je njegov uzorak DNK povezan sa smrću tri žene iz Los Andjelesa od 1987. do 1989. godine.

Litl je na sudjenju završenom 2014. na kojem je dobio doživotni zatvor, govorio da je nevin i čak se u sudnici svadjao sa sinom jedne od žrtava.

Četiri godine kasnije, kao osudjenik, radikalno je promenio iskaz.

FBI je posle te presude otvorio ranije dosijee kako bi razmotrio slična ubistva u Los Andjelesu. Istražitelji su u maju ove godine posetili Litla u kalifornijskom zatvoru kako bi ga ispitali o tome.

Litl, koji je u invalidskim kolicima zbog dijabetesa i željan da bude premešten u drugi zatvor, pristao je na saradnju, ali se ispostavilo da je njegov iskaz bio iznad svih očekivanja.

Zatvorenik je naveo gradove, države i broj ljudi koje je ubio na svakom mestu, navodi se u saopštenju FBI-a i dodao da je njegovo priznanje bilo: „Džekson (Misisipi) – jedna žrtva – Sinsinati (Ohajo) jedna žrtva – Feniks (Arizona) – tri, Las Vegas (Nevada) jedna…“.

Kad je završio iskaz, istražitelji su prebrojali 90 mrtvih, koliko se pripisuje Geriju Ridžveju najvećem serijskom ubici u SAD.

Litl je bez emocija naveo i neka imena žrtava – Alis, Meri-En, Linda, koliko su godina imale, ali je ostao nejasan o datumima ubistva što će otežati dalju proveru, navela je policija.

(Beta)


Komentari
Učitavam...