Uslov NATO-a za povratak na staru saradnju sa Rusijom

51

NATO i Rusija će obnoviti staru saradnju tek kada Moskva počne da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio je šef vojnog komiteta Severnoatlantske alijanse Petar Pavel.

Kako je rekao, NATO želi da izbegne konfrontaciju sa Rusijom, ali ne može da ignoriše kako Moskva narušava međunarodne norme, prenosi češki list „Aktualne“.

„Nemoguće je vratiti se na klasičnu saradnju dok god se Rusija ne bude ponašala u skladu sa međunarodnim pravom“, naglasio je on.

Prema rečima generala, NATO je zainteresovan za konstruktivni dijalog sa Rusijom, ali je situacija daleko komplikovanija nakon trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Uprkos tome, kako ocenjuje list, Pavel nije direktno optužio ruske vlasti za taj incident u Solsberiju ali je izrazio sigurnost da će počinioci tog zločina biti privedeni pravdi.

Pavel je takođe rekao da uprkos komplikacijama određeni kontakti sa Moskvom i dalje postoje, te je podsetio na njegov prošli susret sa načelnikom ruskog Generalštaba Valerijem Gerasimovim u septembru prošle godine.

(Sputnjik)


Komentari
Učitavam...