Ušakov: Nismo uvređeni zbog otkazanog sastanka,ali nam je žao

89

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin nije uvređen zbog toga što je američki predsednik Donald Tramp otkazao dogovoreni sastanak sa njim u Argentini, ali mu je žao zbog toga jer postoje mnogobrojna pitanja o kojima je potrebno razgovarati, izjavio je danas savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

„Ne, nismo uvređeni, ali nam je žao“, rekao je Ušakov novinarima, prenosi AP.

Sastanak Putina i Trampa trebalo je da bude održan 1. decembra na marginama samita Grupe 20 industrijalizivanih zemalja u Buenos Ajresu, u Argentini, ali ga je Tramp otkazao 29. novembra, navodeći kao razlog najnoviji incident između Ukrajine i Rusije koji se dogodio u Kerčkom moreuzu nekoliko dana pre toga.

Rusija je tada zaplenila tri ukrajinska ratna broda sa posadom navodeći da su nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode i oglušili se o upozorenja ruske strane da se zaustave.

Ušakov je naglasio da su Putin i Tramp ipak, tokom večere na samitu G-20, imali neformalni razgovor koji je trajao otprilike 10-15 minuta i da su tada razgovarali upravo o incidentu u Kerčkom moreuzu.

Ušakov je istakao da nije bilo reči o mogućnosti Putinovog odlaska u Vašington, kao i da je sada na Vašingtonu da organizuje mogući sastanak dvojice predsednika u budućnosti.

„Ruska strana je spremna za dijalog i smatra kontakt na visokom nivou veoma značajnim, ali nećemo preklinjati i nametati se američkoj strani. Sada sve zavisi od Amerikanaca“, zaključio je Ušakov.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...