Šta svet kaže na odluku SAD o nuklearnom sporazumu?

Šta svet kaže na odluku SAD o nuklearnom sporazumu?
7.974

MOSKVA – Ruski političari okrivili su danas SAD za podrivanje globalne bezbednosti izlaskom iz nuklearnog sporazuma, evropske zemlje u neverici posmatraju razvoj događaja, NATO tvrdi da je Rusija odgovorna za kraj sporazuma, a iz Irana stiže poruka da nijedan sporazum sa SAD ne vredi potrošenog mastila, ocenjuje danas Asošiejted pres.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) predstavljao je kamen temeljac međunarodne bezbednosti otkada su ga SAD i ŠSR potpisale 1987. godine. U njemu se zabranjuje razvoj kopnenog nuklearnog oružja s dometom između 500 i 5.000 kilometara.

SAD optužuju Rusiju da je prekršila sporazum razvojem novih projektila, dok Rusija tvrdi da SAD jednostrano žele da prekinu sporazum ignorišući ruske napore da se konflikt reši, podseća američka agencija.

„Čestitam celom svetu; SAD su načinile još jedan korak ka svom uništenju danas“, izjavio je Konstantin Kosačov, šef Komiteta za spoljne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije, nakon američke objave o povlačenju.

„Ovaj korak predstavlja pretnju po čitav sistem nacionalne bezbednosti, ali pre svega za Rusiju, pošto će nakon napuštanja INF, te rakete postaviti u evropske zemlje“, izjavio je drugi ruski senator, Igor Morozov.

Zvaničnici SAD izrazili su zabrinutost da Kina, koja nije potpisnica sporazuma, stiče znatnu vojnu prednost u Aziji razvijajući rakete s dometom većeg od onog koji je predviđen sporazumom. Napuštanje sporazuma omogućilo bi SAD da se suprotstavi Kini, ali nije jasno kako bi to učinile, prenosi AP.
Potez SAD u Evropi dočekan je sa strepnjom.

Nekoliko minuta posle objave SAD, zemlje NATO-a poručile su Rusiji da iskoristi narednih šest meseci da dođe do potpune saglasnosti oko očuvanja sporazuma INF.

NATO ističe da Moskva ako ne uništi sve raketne sisteme za koje Vašington tvrdi da ugrožavaju sporazum, „snosi punu odgovornost za okončanje sporazuma“.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini je pre odluke o povlačenju pozvala obe strane da se pridržavaju sporazuma.

„Ne želimo da se Evropa pretvori u bojno polje, mesto gde se druge velike sile sukobljavaju. To je istorija, a sporazum INF je pomogao da se takva situacija prevaziđe, a i sama je EU je pomogla da se prevaziđu sukobi iz prošlosti kojima ne želimo da se vratimo“, rekla je Mogerinijeva novinarima u Rumuniji.
Nemački ministar spoljnjih poslova Hajko Mas izjavio je da će „bez sporazuma INF biti manje sigurnosti, ali da se mora uzeti u obzir da je sporazum prekršen sa ruske strane.“
Ministri baltičkih zemalja koje se graniče sa Rusijom uglavnom su podržali odluku SAD i za nju okrivili Rusiju.
Holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok rekao je da Rusija još ima vremena da se vrati dogovoru.
S druge strane, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif prekorio je SAD zbog ove odluke objavivši na svom Tviter profilu da „nijedan dogovor s vladom SAD ne vredi potrošenog mastila.“

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...