Pokret Žuti prsluci razočaran Makronovim merama

34

Pokret „Žuti prsluci“ (Les gilets jaunes), koji je 17. novembra pokrenuo proteste širom Francuske zbog najavljenog poskupljenja poreza na gorivo, saopštio je da je razočaran ekološkim merama koje je predstavio predsednik Emanuel Makron, preneo je danas list Mond.

Pokret, koji je spontano nastao na društvenim mrežama, a nedavno imenovao delegaciju za dijalog s vlastima, pozvao je na novi protest u subotu posle sastanka s ministrom za ekologiju Fransoa de Rižijem i Makronovog govora o ekološkim merama, medju kojima je zatvaranje nekoliko nuklearnih elektrana do 2035. godine.

„Žuti prsluci“ imaju dva zahteva – smanjenje svih poreza i stvaranje „gradjanske skupštine“ na kojoj bi se raspravljalo o ekološkoj tranziciji. Pokret takodje traži da vlasti uzmu u obzir i smanjenu kupovnu moć i sve veće siromaštvo gradjana.

De Riži je rekao da je vlada spremna da organizuje gradjanske debate što je danas potvrdio i premijer Eduar Filip ali je dodao da vlasti neće odustati od ekoloških mera koje treba da stupe na snagu od 1. januara.

U francuskoj javnosti sve više se pominju te mere u cilju smanjenja posledica globalnog zagrevanja. Pored uobičajenih kritika opozicije, intelektualci su sve glasniji po pitanju ekologije i opšte Makronove politike.

Jedan od najglasniji je poznati astrofizičar i kosmolog Orelijen Baro (Aurelien Barrau) koji je nedavno pokrenuo apel za spasavanje planete smatrajući da je jedan od najvećih izazova u istoriji čovečanstva, što podrazumeva i drastične političke odluke.

Baro je ocenio danas u opširnoj tribini objavljenoj na sajtu radija Evropa 1 (Europe) da Makronove mere imaju dobre strane ali da se to pitanje planetarnih razmera ne rešava samo korekcijama trenutne politike insistirajući da će na socijalnom planu gradjani s najmanjim primanjima biti prve žrtve ekološke katastrofe.

Filozof Mišel Onfre (Michel Onfray), inače kritičar Makrona za kojeg smatra, kao i deo Francuza, da favorizuje bogataše, ocenio je da je pokret „Žuti prsluci“ nastao kao posledica opšteg osiromašenja gradjana, prenela je televizij LCI.

Nezadovoljstvo gradjana je veoma prisutno na društvenim mrežama na kojima Francuzi smatraju da će obični gradjani biti najviše pogodjeni merama vlade i pored najavljenih olakšica u prilagodjavanju s novim ekološkim merama.

(Beta)


Komentari
Učitavam...