Pakistan želi jaču ulogu SAD u sukobu sa Indijom

Pakistan želi jaču ulogu SAD u sukobu sa Indijom
1.966

VAŠINGTON – Ambasador Pakistana u Vašingtonu Asad Kan zatražio je veću ulogu SAD u smanjenju tenzija između Indije i Pakistana.

„Želeli bismo da vidimo veću umešanost SAD“, rekao je Kan, prenosi Rojters.

Pred Indijom i Pakistanom, dvema nuklearnim silama koje su od utorka na „ratnoj nozi“, sada je izazov da spreče eskalaciju sukoba pre nego što stvari izmaknu kontroli.

Dosad je nezabeleženo da dve zemlje koje poseduju atomske bombe izvode vazdužne napade na teritoriju one druge.

„Nalazimo se u nepoznatim vodama“ rekao je za BBC bivši ambasador Pakistana u SAD i savetnik tri pakistanska premijera.

Indijski analitičari smatraju da će indijske bezbednosne snage sada morati da budu pripremljene za „čitav spektar konflikta“.

Danijel Markej sa univerziteta Džons Hopkins u SAD, međutim, kaže da smo „samo nekoliko koraka“ od nuklearne eskalacije.

On smatra da bi do toga moglo doći ako sledeći korak Pakistana bude da „podigne uloge“ i napadne civilne ciljeve u Indiji.

To ipak, smatra BBC, nije verovatno.

Indija je u utorak izvršila vazdušni napad na, kako je naveo ministar Gadžendra Sing Šehavat, „terorističke kampove“ u pakistanskom delu Kašmira, kao odgovor na napad bombaša samoubice ranije ovog meseca u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom delu te inače sporne oblasti.

U ministarstvu spoljnih poslova naveli su je pogođen „najveći kamp za obuku“ terorista, u oblasti Balakot, i da je u napadu poginuo veliki broj ekstremista terorističke grupe koja je izvršila smrtonosni napad.

Pakistan je, međutim, odbacio tvrdnju da je napadnut neki teroristicki kamp i najavio adekvatan odgovor, koji je i usledio obaranjem dva indijska aviona i zarobljevanjem dva pilota.

Pakistan smatra da se radi o postupku Indije namenjenom „domaćoj javnosti“, s obzirom da se ove godine približavaju izbori.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...