Netanjahu na obeležavanju Dana Holokausta upozorio Iran da ne testira Izrael

Foto: Beta
104

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je večeras Iran da „ne testira odlučnost Izraela“, govoreći na državnoj ceremoniji povodom Dana sećanja na Holokaust u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu.

Netanjahu je obraćajući se okupljenima odmah posle predsednika Izraela Ruvena Rivlina rekao da su dogadjaji u poslednjim danima, aludirajući na navodni hemijski napad u Dumi u Siriji „pokazali da suprotstavljanje zlu i agresiji jeste misija svake generacije“.

Nema generacije, rekao je izraelski premijer, koja može biti izuzeta iz te misije.

Nakon upozorenja Teheranu, za koji izraelski lideri tvrde da teži da se vojno učvrsti Siriji kako bi pretio jevrejskoj državi, Netanjahu se osvrnuo na narod Irana.

„Izrael nije vaš neprijatelj već tiranski režim koji vas ugnjetava“, rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

On je najavio da će „dve drevne nacije biti ponovo u stanju da žive u saradnji i bratski kada taj režim nestane“.

Dan Holokausta je dan sećanja na šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti i njihovi saradnici u Drugom svetskom ratu. Jedan je najtužnijih u izraelskom kalendaru.

Mesta za zabavu, restorani i kafei su zatvoreni, a TV i radio stanice emituju dokumentarne programe o Holokaustu i razgovore sa preživelima, navodi AP.

Sutra će se u znak sećanja na ubijene u Holokaustu u čitavom Izraelu oglasiti sirene kako bi im se odala dvominutna pošta. U Knesetu-parlamentu će biti čitana imena žrtava.

(Beta)


Komentari
Učitavam...