NATO pozvao Rusiju da poštuje sporazum INF o nuklearnom razoružavanju

94

NATO je danas podržao stav SAD da Rusija ne poštuje svoje obaveze iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine.

„Pozivamo Rusiju da bez odlaganja potpuno i verodostojno poštuje sporazum. Sada je na Rusiji da sačuva INF“, navodi se u saopštenju NATO posle prvog dana sastanka šefova diplomatija zemalja članica Alijanse.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo je izjavio da SAD daju Rusiji rok od 60 dana da se vrati poštovanju INF-a, jer će se u protivnom SAD povući iz tog sporazuma, kako je ranije zapretio američki predsednik Donald Tramp.

„SAD danas saopštavaju da je Rusija prekršila sporazum, i da će (SAD) suspendovati svoje obaveze za 60 dana, osim ako se Rusija bude pridržavala obaveza na način koji može da se proveri“, rekao je Pompeo.

Tramp je u oktobru zapretio povlačenjem iz tog sporazuma, ali su Evropljani tada zatražili od SAD da to ne line jer je taj sporazum osnova evropske bezbednosti.

Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa su 1987. godine potpisali predsednici SAD i Rusije, Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja – krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

(Beta)


Komentari
Učitavam...