NATO: Majdan i „žuti prsluci“ se ne mogu porediti

6.073

NATO smatra da je pogrešno praviti paralele između nereda na Majdanu u Kijevu 2014. godine i trenutnih protesta „žutih prsluka“ u Parizu.

Na konferenciji za štampu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, nakon sastanka šefova diplomatija država NATO-a sa ministrima inostranih poslova Ukrajine i Gruzije, ruski novinar je postavio pitanje da li Alijansa namerava da pozove na mir „žute prsluke“ i francusku policiju, kao što je Stoltenbergov prethodnik Andres fog Rasmusen pozivao ukrajinske čuvare reda na mir tokom Majdana 2014. godine.

„Mislim da nema smisla upoređivati te dve situacije. Takođe mislim da je potpuno pogrešno postaviti pitanje na takav način“, rekao je Stoltenberg, ne želeći dublje da obrazlaže svoj odgovor.

Masovni protesti pokreta „žuti prsluci“, koji se bore protiv povećanja cena benzina, počeli su u Francuskoj 17. novembra. Subotnji protest u Parizu pratili su značajni sukobi demonstranata i policije, neredi i paljenja automobila. Tokom nereda koji su zahvatili francusku prestonicu pritvoreno je 412 osoba, a povređeno su 133 osobe, uključujući 23 pripadnika policije.

(Sputnjik)


Komentari
Učitavam...