Moskva uzvraća udarac: „provokativni gest zloglasne solidarnosti“

47

Proterivanje ruskih diplomata od strane nekoliko zemalja u vezi sa „slučajem Skripalj“ ima za cilj eskalaciju i konfrontaciju, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Izražavamo odlučan protest u vezi sa odlukom koju je donelo nekoliko država-članica EU i NATO-a o proterivanju ruskih diplomata. Smatramo da je ovaj korak neprijateljski i da ne odgovara zadacima i interesima utvrđivanja uzroka i traganja za počiniocima incidenta koji se dogodio 4. marta ove godine u Solsberiju“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljni poslova.

„Provokativni gest zloglasne solidarnosti sa Londonom ovih zemalja, koji na povocu prate vlasti Velike Britanije u tzv. ’slučaju Skripalj‘ i koje se nisu udostojile da nađu vremena da shvate okolnosti onoga što se desilo, predstavlja nastavak konfrontacione linije na eskalaciju situacije“, dodaje se u saopštenju.

Rusija izražava snažan protest zbog odluke nekoliko zapadnih zemalja da proteraju ruske diplomate zbog slučaja trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja, dodaje se u saopštenju.

Svi za jednog, i svi pod jednim: Kako će Britanija nasamariti EU
Proterivanje ruskih diplomata od strane više zemalja-članica EU i NATO-a neće proći bez posledica, Moskva će odgovoriti na „neprijateljski korak“, istaklo je rusko Ministarstvo.

„Samo po sebi se podrazumeva da ovaj neprijateljski korak ove grupe zemalja neće proći bez posledica i mi ćemo na njega odreagovati“, navodi se u saopštenju.

Ranije je 14 zemalja EU, kao i SAD, Kanada i Ukrajina odlučilo da protera ruske diplomate u vezi sa incidentom u Solsberiju.

U britanskom gradu Solsberi 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU), Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija.

(Sputnjik)


Komentari
Učitavam...