Koen: Tramp mi je naredio da uputim pretnje 500 puta

Koen: Tramp mi je naredio da uputim pretnje 500 puta
2.006

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp naredio je svom ličnom advokatu da uputi pretnje u njegovo ime oko 500 puta u proteklih deset godina, naveo je pred Odborom Kongresa bivši Trampov advokat Majkl Koen.

„Koliko puta vam je Tramp naredio da uputite pretnju nekom pojedincu ili entitetu u njegovo ime“, upitala je Koena članica odbora Džeki Spajer iz redova demokrata, preneo je Rojters.

„Priličan broj puta“, odgovorio je Koen. Na pitanje da li je to bilo 50, 100, 200 ili 500 puta, Koen ju je zaustavio kod broja 500 i kazao: „Verovatno“.

Bivši lični advokat Trampa Majkl Koen svedoči na pretresu pred Odborom za nadzor vlade Predstavničkog doma Kongresa i očekuje se da otvoreno govori o Trampovim biznis planovima i potencijalnom kršenju zakona, u kampanji i pošto je izabran za predsednika.

Koen je u govoru nazvao Trampa „rasistom i prevarantom“.

On je, kako je ustvrdio Koen, rekao da crnci nikada neće glasati za njega, jer su suviše glupi.

Majkl Koen tvrdi da je Tramp tokom kampanje 2016. pregovarao o izgradnji nebodera u Moskvi, ali da je o tome lagao.

On je rekao da mu Trump nije direktno naredio da laže o biznsu u Moskvi ali da „bi me pogledao u oči i rekao mi da nama nikavih poslova u Rusiji i onda izašao i lagao američki narod rekavši istu stvar.“

Takođe, tvrdi da je znao da je njegov savetnik Rodžer Stoun bio u kontaktu sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom i da je znao da će hakovani mejlovi Demoktarskog nacionalnog komiteta biti objavljeni.

Koen kaže da Donald Tramp nije očekivao da će pobediti na izborima, već da ih je video kao „marketinšku priliku“.

U pripremljenom govoru, kako prenose mediji, Koen će u detalje objasniti da mu je predsednik tražio da dvema porno glumicama isplati novac kako bi ćutale o aferama sa njim, preneo je Glas Amerike.

Koen tvrdi da je lično Tramp potpisao 11 cekova i da će za to Kongresu obezbediti kopije.

Trampov bivši lični advokat tvrdi da nema direktna saznanja o vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije, ali da ima „sumnje“.

Majkl Koen je već jednom odložio svoje svedočenje u Kongresu zbog „pretnji predsednika Trampa njegovoj porodici“.

Ranije je priznao da je lagao članove Kongresa o svojoj ulozi u Trampovom poslovnom predlogu o izgradnji Trampove kule u Moskvi tokom predsednicke kampanje.

Majkl Koen je zato osuđen na tri godine zatvora, a na izdržavanje kazne treba da se javi u maju 2019.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...