„Katalonsko proleće“: Troje uhapšeno, 52 povređeno (foto, video)

49

Tri osobe su uhapšene, a 52 povređene u sukobima s policijom u Barseloni i Ljeidi u Katalonijim tokom današnjih protesta protiv hapšenja u Nemačkoj bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, saopštili su lokalni zvaničnici.

Katalonska policija navodi da je svih troje uhapšenih deo „besne gomile“ koja je pokušala da dođe do kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju u Barseloni, gde je najavljeno kontra okupljanje pristalica španskog jedinstva.

Policija navodi da je među povređenima u tim sukobima i četvoro policajaca.

Pored njih, prema navodima Regionalne službe za vanredne situacije, 46 učesnika protesta povređeno je u sukobima u Barseloni, a još dve u manjem sukobu u gradu Ljeida.

U centru Barselone ranije danas je došlo do sukoba između policije i učesnika protesta protiv hapšenja Pudždemona.

Policija je suzavcem i pendrecima sprečavala hiljade pristalica nezavisnosti da dođu do kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju, gde je najavljeno kontra okupljanje pristalica španskog jedinstva.

Posle hapšenja Pudždemona u Nemačkoj, protivnici i pristalice otcepljenja Katalonije od Španije organizuju danas odvojene skupove u Barseloni.

Više hiljada ljudi odazvalo se pozivu pristalica nezavisnosti Katalonije na protest u centru Barselone protiv hapšenja Pudždemona u Nemačkoj.

Separatističke stranke Katalonska nacionalna asambleja (ANC) i radikalno levičarska Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pozvali su svoje pristalice da izađu na ulicu i pruže podršku Pudždemonu.

Oni su najavili marš od prostorija delegacije Evropske komisije do nemačkog konzulata u Barseloni.


Komentari
Učitavam...