Kalifornijski sud naložio da na kafi mora da stoji upozorenje za rak

67

Prodavci kafe u Kaliforniji treba da stave upozorenja da taj napitak može da ima potencijalno kancerogene sastojke, odlučio je danas sudija Višeg suda te američke države.

Radi se o hemijskom sastojku nastalom u procesu prženja kafe, akrilamidu, poznatom da je potencijalno kancerogen, i koji je u središtu osmogodišnje pravne bitke izmedju male neprofitne organizacije i velikih proizvodjača kafe.

Savet za obrazovanje i istraživanje toksičnih materija traži od industrije kafe da ukloni akrilamid iz svojih proizvoda, ili da objavi znacima ili natpisima da postoji opasnost. Akrilamid su uklonili proizvodjači čipsa kada ih je ta organizacija tužila pre više godina.

Industrija kafe predvodjena firmom Starbaks saopštila je da nivo te hemikalije u kafi nije štetan i da je bilo koji rizik daleko manji od dobrobiti kafe.

Sudija Višeg suda u Los Andjelesu Elajhu Berl presudio je danas da proizvodjači kafe na sudjenju nisu izložili dovoljno osnova da bi njihov argument pobedio.

„Dok je tužilac pružio dokaze da konzumiranje kafe povećava rizike štetnosti za fetus, bebe, decu i odrasle, lekarski i epidemiološki stručnjaci tužene strane rekli su da nemaju mišljenje o tom uzroku“, napisao je Berl u svojoj presudi.

Tužena strana nije uspela da pruži dovoljno dokaza da konzumiranje kafe ima blagotvoran uticaj na ljudsko zdravlje, navodi se u zaključku sudije.

Tužba je podneta protiv Starbaksa i još 90 kompanija prema zakonu usvojenom u Kaliforniji 1986. koji se smatra zaslužnim za ukidanje kancerogenih hemikalija iz više proizvoda. Taj zakon se takodje kritikuje da je doveo do ubrzanih dogovornih rešenja.

Zakon o bezbednoj pijaćoj vodi i toksičkoj primeni, poznatiji kao Predlog 65, zahteva da se oznake upozorenja stave za oko 900 hemikalija za koje se zna da izazivaju rak ili urodjene mane. Prema tom zakonu privatni gradjani, razne grupe i advokati mogu da podnesu tužbu u ime države i dobiju deo od naplaćenih kazni zbog toga što nisu data odgovarajuća upozorenja.

Kako navodi agencija AP naučni dokazi o kafi su išli u jednom i u drugom smeru duže vreme ali nedavno je ublažena briga o mogućim opasnostima kafe, i neke studije čak pronalaze da kafa ima prednosti za zdravlje.

Svetska zdravstvena organizacija je 2016. godine sklonila kafu sa spiska mogućih kancerogenih supstanci.

Studije ukazuju da je malo verovatno da kafa izazove rak grudi, prostate ili pankreasa i izgleda da smanjuje rizike za rak jetre ili materica, prema SZO. Nema dovoljno dokaza da se utvrdi efekat kafe na desetine drugih tipova raka.

Proizvodjači kafe navode da je neizvodljivo da se akrilamid izvadi iz njihovog proizvoda a da se ne uništi ukus.

(Beta)


Komentari
Učitavam...