Iran obeležava 40. godišnjicu islamske revolucije

Iran obeležava 40. godišnjicu islamske revolucije
7.837

TEHERAN – Iran je danas počeo proslavu 40. godišnjice Islamske revolucije iz 1979. godine, koja je srušila prozapadnu vladu šaha Mohameda Reze Pahvalija.

Svečanosti počinju svake godine 1. februara – na dan kada se ajatolah Ruholah Homeini vratio kući iz Francuske nakon 14 godina provedenih u egzilu i postao vrhovni vođa Islamske Republike Iran, preneo je AP.

Širom Irana čule su se sirene iz vozova i čamaca kao i crkvena zvona u 9.33, tačno kada je Homeinijev Er Frans Boing 747 dotakao pre 40 godina Međunarodni pistu aerodroma „Mehrabad“ u Teheranu.
Svečanosti, poznate kao „Deset dana zore“, završavaju se 11. februara, kada je vlada šaha Muhameda Reze Pahlavija „propala“ nakon kratkih sukoba izmedu pojedinih vojnih jedinica i revolucionara tokom protesta širom zemlje.

U sklopu proslave, mnoge zgrade u Teheranu, uglavnom vladine institucije i kancelarije, ukrašene su bojama iranske zelene, bele i crvene zastave, dok raznobojna svetla ukrašavaju glavne ulice.

Iranski zvaničnici, među kojima i vrhovni lider ajatolah Ali Hamenei i predsednik Hasan Rohani, odali su počast Homeiniju.

Proslave su održane u gradovima i mestima širom zemlje, izveštavaju državni iranski mediji.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...