Iran gasi aplikaciju Telegram

49

Iran planira da ograniči pristup aplikaciji za dopisivanje Telegram zbog zaštite nacionalne bezbednosti, preneli su danas iranski mediji.

Odluka o blokiranju Telegrama doneta je na najvišem nivou i ta aplikacija će biti zamenjena sličnim lokalnim sistemom, prenosi sajt Mashreghnews.ir, pozivajući se na predsednika odbora za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku u iranskom parlamentu Aledina Borojardja

Prema njegovim rečima, zabrana Telegrama je odgovor na destruktivnu ulogu koju je ta aplikacija imala tokom prošlogodišnjih antivladinih protesta u Iranu, u kojima je život izgubilo 25 osoba, a više od 5.000 ljudi je uhapšeno.

Telegram, koji ima oko 40 miliona korisnika u Iranu, bio je privremeno blokiran tokom antivladinih protesta u januaru. Ipak, oko 10 odsto korisnika uspelo je i tada da ga koristi preko proksi servera.

Aplikacija Telegram je besplatan servis za slanje poruka koji može da se koristi na „pametnim“ mobilnim telefonima i na kompjuterima. Popularna je zbog jake zaštite poruka, koja je čini jednim od najsigurnijih kanala komunikacije, ali je iz tog razloga koriste i ekstremisti i druge kriminalne grupe. Telegram su 2013. osnovala dva brata, Rusi Nikolaj i Pavel Durov.

(Beta)


Komentari
Učitavam...