Gruzija dobila prvu ženu predsednika

41

TBILISI – Salome Zurabišvili, koja je pobedila na predsedničkim izborima u Gruziji, biće prva žena na čelu te bivše sovjetske republike na Kavkazu.

Ona je pobedila u drugom krugu predsedničkih izbora u Gruziji, osvojivši 59,52 odsto glasova, saopštila je danas gruzijska Centralna izborna komisija.

Zurabišvili (66) je kao nezavisni kandidat imala podšku vladajuće partije Gruzijski san koju je osnovao bankar i milijarder Bidžina Ivanišvili, najbogatiji Gruzijac, koji je bogatstvo stekao uglavnom u Rusiji.

Rođena je u Francuskoj u porodici gruzijskih političkih emigranata koji su Gruziju napustili 1921. godine. U Gruziju je prvi put došla sa 36 godina.

Neki joj zameraju što gruzijski govori s francuskim akcentom, a ona odgovara da je maternji jezik u Parizu naučila samo u porodici i da je ponosna na svoja dosadašnja dostignuća, prenose svetski mediji.

Diplomatsku karijeru počela je 1974. u francuskoj spoljnopolitičkoj službi gde je posle više funkcija 2003. godine bila imenovana za ambasadorku Francuske u Tbilisiju.

Zatim se povukla iz francuske diplomatije, a 2004. godine ju je tadašnji gruzijski predsednik Gruzije imenovao za šeficu diplomatije Gruzije. Na toj poziciji ostaje samo godinu dana nakon čega prelazi u opoziciju. Pre dve godine postala je poslanica u gruzijskom parlamentu.

Više puta je govorila da se zalaže za izbalansirane odnose Gruzije s Rusijom i Zapadom. Gruzija teži članstvu u EU i NATO-u.

Iz Moskve navode da su primili k znanju da je Zurabišvilijeva pobedila na izborima ali da ne žele da komentarišu tu stvar dok se Tbilisi ne izjasni o bilateralnim odnosima s Rusijom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ipak dodaje da njena pobeda čini Moskvu optimističnom.

Ruska agencija TAS S prenoseći njenu biografiju ističe da je diplomirala na Institutu za političke studije u Parizu i da su u fokusu njenih studija na američkom Univerzitetu Kolumbija bile ruske studije.

„Naš izbor je miroljubiva Gruzija, ujedinjena zemlja ravnopravnih građana. Naš izbor je dijalog sa onim delovima društva koji danas nisu glasali za mene i koji se danas ne slažu sa nama. Ali svi smo mi državljani jedne zemlje“, poručila je Salome Zurabišvili po objavljivanju rezultata.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...