EP: Ograničen napredak Kosova u reformama

91

BRISEL – Evropski parliament usvojio je sa 393 glasa ”za”, 139 glasova protiv i 71 uzdržanim glasom Rezoluciju o Kosovu, koja pokazuje ograničen napredak u reformama koje su vezane za Evropsku uniju i poziva na ubrzanje sveobuhvate normalizacije odnosa sa Beogradom.

Evropski parlament je u Rezoluciji o Kosovu upozorio na sporost u sprovođenju reformi, a kao razlog naveo problem „stalne polarizacije među političkim partijama“ i ”nedostatak međustranačkog konsenzusa”.

U tekstu Rezolucije navodi se zabrinutsot zbog „široko rasprostranjene korupcije, elemenata zarobljene države, nepotrebnog političkog uticaja, nepoštovanja pravnih postupka uključujući i slučajeve ekstradicije“.

Rezolucijom se izražava žaljenje zbog nespremnosti prištinskih vlasti da se bave slučajevima ratnih zločina, a Priština poziva da dokaže svoju čvrstu i nedvosmislenu posvećenost specijalnim komorama i specijalnom tužilaštvu u Hagu.

Deo Rezolucije koji koji se odnosi na normalizaciiju odnosa između Beograda i Prištine istovetan je tekstu koji se nalazi u Rezoluciji o Srbiji.

Evropski parlament poziva obe strane da primene sve postignute sporazume, a od šefice EU diplomatije Fedetrike Mogerini se traže redovni izveštaji o radu obe strane u procesu ispunjavanja obaveza.

Zahteva se i ubrzani rad na ”novoj fazi dijaloga” koja bi trebalo da rezultira pravnoobavezujućim sporazumom.

”Smatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo”, stoji u tekstu obe Rezolucije.

Izvestilac za Kosovo Igor Šoltes je povodom usvajanja Rezolucije o Koosvu pozvao na „dosledan i miran” nastavak dijalog Beograda i Prištine u cilju regionalne stabilnosti.

Potrebno je da obe strane izbegnu provokacije i tenzije, kao što je to bio slučaj sa povećanjem taksi na robu iz Srbije i BiH.

Ovakve preterane mere samo negativno utiču na odnose između Kosova i Srbije, ali i drugih susedih zemalja i dalje komplikuju situaciju”, poručio je Šoltes.

I ovoga puta Evropski parlament je kroz svoju Rezoluciju o Kosovu ukazao na činjenicu da su građani Kosova i Metohije jedini u regionu koji ne uživaju slobodu kretanja u evropskim državama.

EU se poziva da bez nepotrebnih odlaganja odobri viznu liberalizaciju za Kosovo. Istovremeno, Evropski parlament konstatuje da pet članica EU nisu priznale nezavisnost Kosova i poziva ih da to učine.

Izvestilac za Kosovo Igor Šoltes zaključuje da je važno da Kosovo ostane na putu EU integracija. On je pozvao EU da ispuni obećanje i odobri bezvizni režim za građane Kosova, a kosvske vlasti da nastave sa borbom protiv korupcije, organizovanog kriminala i da obezbede nezavisno i funkcionalno pravosuđe.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...