AU: Pad gledanosti javnog servisa,rast internet televizija

AU: Pad gledanosti javnog servisa,rast internet televizija
6.728

AU: Pad gledanosti javnog servisa,rast internet televizija

BEČ – Sve više građana Austrije umesto javnog servisa, televizije ORF, okreće se sadržajima, pre svega serijama i filmovima, koje nude internet platforme, poput Netfliksa i Amazon prajma.

U proteklih godinu dana sve je više prodavnica, koje nude televizore bez prijemnika (risivera) ili izgradnju istih iz postojećih uređaja, kako bi njihovi kupci izbegli plaćanje tv pretplate, a mogli da prate sadržaje preko interneta.

Zakon predviđa da sva domaćinstva moraju plaćati tv pretplatu, nezavisno od toga da li gledaju javni servis ili ne, ako u svom domu imaju i jedan uređaj koji je sposoban da prima te programe.

Građani se okreću Netfliksu i Amazon prajmu jer mogu da biraju sadržaj koji žele da gledaju u željeno vreme, a ujedno i plaćaju mnogo manju mesečnu pretplatu od aktuelne tv pretplate.

Na Netfliksu i Amazonu korisnici mogu gledati i serije i filmove koje proizvode ove dve kuće, a koje su visokobudžetne.

Prema podacima Servisa za naplatu tv pretplate (GIS) do 2017. je neprestano rastao broj pretplatnika koji je dostigao broj od 3,62 miliona Austrijanaca, što je za 750.000 više nego pre 19 godina.

Inače i tv pretplata je rasla, te je 1998. iznosila prosečno 215,24 evra, a 20 godina kasnije dostigla je 263,57 evra godišnje.

Istovremeno, u posleđe dve decenije, ORF je gubio drastično na gledanosti i udelu na tržištu.

Na osnovu tv pretplate ORF je prošle godine imao na raspolaganju u svom budžetu 610 miliona evra, a uz marketinški prostor koji je prodao, raspolagao je sa čak više od milijardu evra.

Što se gledanosti tiče, odnosno udela na tržištu, ORF je drastično pao sa 61 odsto za programe ORF 1 i ORF2 u 1998. godini, na 30,2 odsto, a ako se uzmu u obzir i specijalizovani programi ORF Sport, kao i ORF 3 – onda je udeo na tržištu sada na svega 32,9 odsto.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...