TS: Inspekcije i mediji, nalazi istraživanja

57

BEOGRAD – Transparentnost Srbija sprovela je istraživanje o inspekcijama u medijima, na osnovu kojeg se, kako su naveli na pres konferenciji, ne može izvesti nedvosmislen zaključak da je bilo koja od tri inspekcije – tržišna, rada i veterinarska – zloupotrebljavana u cilju pritisaka na pojedine medije, a da je kontrola kod drugih izostajala ili bila značajno slabija.

Izveštaj je obuhvatio medije, njihove osnivače i izdavače, i druga pravna lica poput olgašivača ili potencijalnih oglašivača u medijima, a najveću prepreku u donošenju ocene da li inspekcije postupaju nepristrasno ili su na neki način zloupotrebljene predstavlja, kako su naveli na pres konferenciji, Poreska uprava koja im nije dostavila podatke.

„Inspektorat za rad dostavio je podatke na osnovu kojih se ne može zaključiti da je bilo zloupotreba, odnosno da su pojedini mediji kontrolisani znatno česće ili da su birani na osnovu uređivačke politike i odnosa prema vlastima“, naveo je saradnik TS Zlatko Minić na predstavljanju izveštaja

Minić je naveo da TS tražene odgovore nije dobila ni od požarne inspekcije, dok ih je Inspektorat za rad dostavio nakon što su međi preneli da to nisu učinili.

Od 11 beogadskih medija, obuhvaćenih istraživanjem, inspekcija rada u poslednje tri godine, kako navodi Transparentnost Srbija, nije bila u listovima Danas, Alo, Informer, nedeljnicima NiN i Naš pečat, te agencijama Tanjug i Beta.

U Kuriru i Novostima obavila je po jedan nadzor 2016. odnosno 2015.

U Politici – novine i magazin pre tri godine bilo je 16 nadzora i to zbog prijave zaposlenih da ima „rada na crno“.

Poslednji iz 2017. odnosio se na proveru „radno pravnog statusa direktorke“.

Minić je naveo da,iako je u planu za 2017. godinu bio najavljen integrisani inspekcijski nadzor u medijima, u veoma malom broju njih od oko 70 obuhvaćenih istraživanjem, je i sproveden.

On je rekao da se, međutim, ne može izvesti ni potpuno pouzdan zaljučak da su svi privredni subjekti tretirani na isti način.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić upozorio je da državi nedostaje 30 odsto poreskih inspektora, da ih ima 490, iako je propisano 783.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...