Rojters: Srpska vojska pokazala mišiće

72

Pod budnim okom predsednika Aleksandra Vučića i stranih diplomata, vojska Srbije pokazala je danas mišiće pucanjem iz bojeve municije u simuliranom napadu na položaje pobunjenika na poligonu Pasuljanske livade, izvestila je danas agencija Rojters o vežbi „Sadejstvo 2018“.

Taktička vežba „Sadejstvo 2018“ usledila je tri dana pošto je kosovska policija upotrebila silu da rastera srpske demonstrante u Kosovskoj Mitrovici na nemirnom severu Kosova i nakratko privela zvaničnika srpske vlade, piše britanska agencija.

Taj incident je, kako se ocenjuje, pojačao već napete odnose Srbije i Kosova.

Vežba, u kojoj je učestvovalo više od 900 vojnika, deo je planirane obuke za 2018. godinu, a Rojters citira Vučićevu izjavu novinarima da smo „uvek bili dobri vojnici, želimo da imamo više takvih… želimo da budu još bolje obučeni“.

Srpski vojni budžet u 2018. je 70,5 milijardi dinara, odnosno 595 miliona evra, što je 23,6 procenta više nego prošle godine, napominje agencija i dodaje da srpska vojska uglavnom koristi sovjetsku tehnologiju iz ’80-tih godina, ali da Beograd želi da modernizuje svoju opremu.


Komentari
Učitavam...