Odžaci: Uručeni ključevi stanova za 34 romske porodice

59

ODŽACI – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, uručila je danas ključeve socijalnih stanova za 34 romske porodice iz Bačkog Gračaca, Bačkog Brestovca, Karavukova, Lalića i Bogojeva.

Projekat izgradnje stambenih jedinica sa celokupnom infrastrukturom vredan je milion i 50.000 evra, a finansiran je od Evropske Unije, sufinansiran od ministarstva građevinarstva, saobraćaja i finansija, uz podršku opštine Odžaci i učešće sa 15 odsto.

„Posebno sam srećna što će ovde živeti deca i poruka korisnicima je da deca moraju da idu u školu, jer bez obrazovanja nema napretka. Moramo svi zajedno da se potrudimo da bude posla. Kao što stvaramo uslove za život, moramo da stvorimo uslove i za rad“, rekla je Mihajovićeva.

„Ovim projektom smo pokazali da smo kao lokalna zajednica uspeli da odgovorimo problemima koje smo susreli na terenu. Predstoji nam rad na uključivanju novih stanara ovih naselja u lokalnu zajednicu, njihovo obrazovanja, zapošljavanja i inkluzije uopšte“, rekla je Latinka Vasiljković predsednica opštine Odžaci.

Andrija Đurić, romski koordinator opštine Odžaci, naglasio je da su su izgrađeni ne samo objekti za stanovanje, nego i celokupna infrastruktura, saobraćajnica, ulična rasveta i vodovodna mreža.

„Ovde je romsko stanovništvo 90 odsto potpuno nepismeno, pa je u planu i škola za odrasle i da se tako, podizanjem nivoa obrazovanja, podigne konkurentnost ovog stanovništva na tržištu rada“, rekao je on.

Đurić je naveo i da je kroz IPA fond predviđeno i socijalno preduzetništvo, osnivanje zadruge sa plastenicima.

Scevvamnosti je prisustvovala i Branislava Žarković, ispred Hauzing centra koji se bavi unapređenjem stanovanja socijalno ugroženog stanovništva, a koji je na ovom projektu radio četiri godine od samog početka.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...