Napeto na Kosmetu: hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost (video)

61

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, saznaje nezvanično „Blic“.

Prema informacijama do kojih smo došli, jedan od razloga je trenutna situacija na Kosovu i Metohiji, ali će se razgovarati i o drugim temama. Sednica je zakazana za sutra u 10 sati.

Na severu Kosova danas je napeta atmosfera zbog zabrane ulaska predstavnicima Srbije koji su najavili dolazak u Kosovsku Mitrovicu.

Ispred zgrade Mitrovačkog dvora okupljen je veliki broj građana koji protestuju zbog poteza kosovskih vlasti.

Najpre je odobren, a potom i zabranjen ulazak ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću koji je trebalo da obiđe manastire, kao i ministru Aleksandru Vulinu koji od 2013. godine obilazi u martu porodicu Vučetić na čiju kuću je tada bačena bomba i povredjena su deca.

Zabranjen je i ulazak direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću koji je trebalo da prisustvuje okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaga o Kosovu i Metohiji u Kosovskoj Mitrovici.

Vukosavljević: Besmisleno što mi nije dozvoljeno da posetim manastire

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da to što mu prištinske vlasti nisu dozvolile da poseti manastire na Kosovu i Metohiji predstavlja ozbiljan gaf i veliki propust koji je besmislen i ne doprinosi ukupnoj situaciji.

„Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan“, kazao je Vukosavljević. Dodao je da je njegova poseta uredno bila najavljena i da je prethodno data saglasnost, ali da je potom dobio informaciju da je „takozvane prištinske vlasti nisu odobrile“.

„Mi smo pripremili posetu našim manastirima, našoj kulturnoj baštini. Poneli smo i poklone našim bratstvima i sestrinstvima, koji se nalaze u našim spomenicima kulture na Kosovu“, kazao je Vukosavljević.

Vukosavljević je kazao da bez obzira na trenutne okolnosti srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji „sija jakim sjajem“ više od 800 godina i nastaviće to da čini u budućnosti.

„Svi mi sazidani smo na temeljima te kulturne bašitne, naša država i identitet. Mi ćemo nastaviti sa pokušajima, ovo ne znači ništa“, kazao je Vukosavljević, koji je danas i sutra trebalo da obidje manastire na Kosovu i Metohiji.


Komentari
Učitavam...