SNV: Hrvatska „gluva“ na upozorenja o reviziji istorije

75

ZAGREB – Srpsko narodno vijeće iz Zagreba upozorava javnost da ni posle mesec dana od kada su uputili pismo najvišim državnim zvaničnicima Hrvatske, a u kojima se podseća na „alarmantno širenje, dopuštanje i podršku revizionizmu i negacionizmu u današnjoj Hrvatskoj“, nije stigao nikakav odgovor.

„Na te dopise do danas nismo dobili odgovor, ali se zato razlozi zbog kojih smo ih uputili nižu i dalje. Tako se na današnji dan u šibenskoj Gradskoj knjižnici – Juraj Šišgorić, održava još jedna prezentacija knjige Igora Vukića u kojoj se negira genocid i masovni ratni zločini počinjeni prema pripadnicima hrvatskog i drugih naroda u koncentracionom logoru Jasenovac“, kaže se u saopštenju SNV.

U saopštenju se navodi da se poslednjih godina hrvatsko društvo suočava s „vrlo snažnom plimom revizije istorijskih događaja i krivotvorenjem realnosti fašističke Nezavisne Države Hrvatske (1941-1945.)“.

Takve pojave, dodaje se, doživljavaju izrazitu plimu još od 2012. godine, kada je na čelo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) došao Tomislav Karamarko.

SNV podseća da je Karamarkova stranka „otvorenije nego dotad koketirala i sarađivala sa širokim spektrom desničarskih organizacija, od udruženja veterana, preko ultrakonzervativnih i klerikalnih nevladinih organizacija do istaknutih pojedinaca na desnici“.

„Eskalacija negacionizma i ekstremnog istorijskog revizionizma u Hrvatskoj dovodi do negiranja i prikrivanja masovnih zločina ustaškog režima i prikazivanja drastično iskrivljene slike događaja tokom Drugog svetskog rata na tlu Hrvatske“, ističu u SNV, čime se, kako navode, „želi postupno rehabilitovati NDH i njeno nasleđe“.

SNV zaključuje da takva praksa izdvaja Republiku Hrvatsku u odnosu na sve države članice Evropske unije kada je reč o normalizaciji i rehabilitaciji fašističkog istorijskog nasleđa.

Saopštenje su potpisali predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac, zatim poslanik u hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, predsednik zajednice jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...